Vukoja pojašnjava

Što znači... Diskriminacija

Frano Vukoja
05.12.2012.
u 09:57

Pojam dolazi od latinske riječi discriminatio, a znači odvajanje, razlikovanje

Brojne društvene skupine u BiH žale se na to da se prema njima provodi diskriminacija. Na diskriminaciju žali se i čitav jedan konstitutivni narod, kao i nacionalne manjine. Pa tako imamo predmet ‘Sejdić - Finci’. Diskriminacija je prema rječnicima postupak kojim se unaprijed ograničuju ili onemogućuju prava građana, grupa, naroda. Pa tako imamo rasnu, nacionalnu, vjersku, spolnu, radnu, dobnu, profesionalnu diskriminaciju. Pojam dolazi od latinske riječi discriminatio, a znači odvajanje, razlikovanje.

Pridjev diskriminacijski znači nešto što je obespravljeno, neravnopravno, podređeno. Diskriminirati znači stavljati nekoga u podređen položaj, osporiti ili oduzimati nečija prava, praviti razliku na štetu jedne strane. U sociologiji diskriminacija znači nejednako postupanje prema društvenim skupinama i pojedincima na samovoljan ili nepravedan način.

Diskriminaciju prate pisana i nepisana pravila ponašanja, koja je podupiru i omogućuju. Mnoge zemlje, da bi spriječile diskriminaciju, donose posebne zakone kojima se potencijalnim diskriminiranim skupinama daju različite prednosti, privilegije, što znači - “pozitivnu diskriminaciju”. Unutarnji i vanjski dušobrižnici BiH mogli bi o ovome barem razmisliti, možda se i malo zamisliti u vezi s tim. No, u Bosni i Hercegovini umjesto borbe protiv diskriminacije bolje cvate diskretno kriminalno ponašanje prema malobrojnijem i kriminalizacija slabijeg. Još ako je diskrecija za učinjenu diskriminaciju zajamčena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?