Vukoja pojašnjava

Što znači... Diplomatski gaf

Frano Vukoja
30.07.2013.
u 10:46

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku gaf je u žargonu nesmotren čin, pogrešan potez ili postupak koji izaziva očitu nelagodu; loš potez, pogrešan korak, počinjena glupost

U svim sferama društvenoga života događaju se razni gafovi. BiH je po mnogo čemu jedinstvena pa tako i po gafovima svih vrsta. Na ovdašnjoj političkoj sceni česti su i diplomatski gafovi. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, gaf je grješka, nesmotrenost, glupost, nepromišljenost, nepažnja, netaktičnost; glup, pogrješan postupak. Ophođenje sudionika na političkoj sceni u BiH vrvi od slučajeva nepromišljenih poteza, nesmotrenih obraćanja političkim takmacima, netaktičnosti, potpuno pogrješnih postupaka. Razne grješke na javnoj sceni u BiH sastavni su dio političkih igara, kao što su sudačke grješke u nogometu sastavni dio igre. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku gaf je u žargonu nesmotren čin, pogrešan potez ili postupak koji izaziva očitu nelagodu; loš potez, pogrešan korak, počinjena glupost. Prema ovom rječniku gaf je i nesmotrenost, nepromišljenost. Isto stoji i u Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi. U ovom rječniku stoji da je gaf i motka s metalnom kukom, služi za privlačenje čamaca obali. Gaf u svom društvenom značenju više odbija nego privlači. Diplomatski gaf je nesmotreno i netaktično ponašanje na diplomatskom planu, koje izazove nelagodu. Bude i takvih političkih gafova koji izazovu zgražanje. Česti su i voditeljski gafovi na televiziji, jedan lapsus voditelja zna izazvati pravu sablazan. Pojam dolazi od francuske riječi gaffe, a gaf često služi nekome tko se hoće napraviti - Englez!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?