Vukoja pojašnjava

Što znači... Detektirati

Frano Vukoja
11.03.2013.
u 10:00

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku detekcija je otkrivanje, razotkrivanje, pronalaženje

U Bosni i Hercegovini nužne su ustavna, strukturalna i druge reforme. No, da bi se doista te reforme mogle i sprovesti, važno je detektirati puno toga. U Anićevom rječniku kratko stoji da detektirati znači opaziti što, opažati, otkriti, otkrivati što, konstatirati postojanje čega nakon pretraživanja. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku detekcija je otkrivanje, razotkrivanje, pronalaženje. Poznate su detekcije elektromagnetskih valova, ionizirajućih čestica, a imamo i roman detekcije. A nekada su u televizijskim kvizovima bile zastupljene i igre detekcije.

Detektiv je policijski službenik u civilu, onaj koji obavlja informativne i istražne usluge i provjere kao privatna osoba, privatni istražitelj. U prenesenom, pejorativnom značenju detektiv može biti „obična“ radoznala osoba koja sve želi znati, propituje sve živo. Često takve osobe znaju zvati po poznatim detektivima iz kriminalističkih romana, kriminalističkih filmova, serija. Matan iz poznate televizijske serije „Prosjaci i sinovi“ detektiva zove – dektivom! Da bi se nešto detektiralo, potrebni su i detektori. Pa tako imamo naprave koje otkrivaju otrove, mine, podmornice, a postoji i detektor laži – poligraf.

Pojam dolazi od latinske riječi detectio, a znači otkrivanje, odnosno glagola detegere, koji znači otkriti. Sve dok se puno toga u BiH ne detektira, teško će do Europe. Puno bi otkrio i detektor laži, ali on ni na sudu puno ne pomaže, a kamoli u – politici!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?