Vukoja pojašnjava

Što znači... Derogirati

Frano Vukoja
23.01.2013.
u 10:50

Pojam dolazi od latinske riječi derogare, koja znači ograničiti, ustegnuti, opozvati, dokinuti

Mnogo toga u Bosni i Hercegovini nepodnošljivo lako derogira se. Prema rječnicima derogirati znači krnjiti, zakidati, povrijediti, raditi na štetu nekoga, činiti krivo, smanjiti nekome nešto, prešutno ukinuti nešto, opozvati, obesnažiti, staviti izvan snage neki zakon, propis ili običaj donošenjem drugog zakona ili propisa čiji sadržaj proturiječi sadržaju prvoga.

Derogacija u pravnom smislu je čin derogiranja, ograničenje, dokinuće, uštrb, oduzimanje, ukidanje (nekog zakona ili naredbe), odstup (od ugovora, na primjer), šteta, smanjenje, pogoršanje…

Derogacija znači i ukinuće jednog dijela ranije donesenog zakona ili pravnog propisa drugim zakonom ili pravnim propisom. Abrogacija je ukidanje zakona ili pravnog propisa u cijelosti, a u pravnoj praksi derogacija i abrogacija rabe se kao sinonimi. Derogativan je onaj koji šteti, koji opoziva, ukida, stavlja izvan snage.

Pojam dolazi od latinske riječi derogare, koja znači ograničiti, ustegnuti, opozvati, dokinuti. De je prvi dio riječi, koji znači odstranjivanje, udaljavanje, prekidanje, neku oprečnu radnju od one koja znači osnovnu riječ (degradacija, decentralizacija), a latinska riječ rogare znači tražiti, pitati. Riječ derogirati ima doista puno značenja i svaki od tih značenja u BiH ima previše primjera.

Previše je toga u Bosni i Hercegovini derogirano od Daytona naovamo, ponajviše na štetu bosanskohercegovačkih Hrvata. Derogacija je i deranje po bh. Hrvatima. Pa se pokazalo da se na taj način jako naštetilo čitavoj Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?