Vukoja pojašnjava

Što znači... Autarhija

Frano Vukoja
18.07.2013.
u 10:14

Pojam autarhija potječe od grčke riječi autarkhia, autarkes, a znači samodržac

Svi pokušaju autarhičnog ponašanja na bh. političkoj sceni propali su i svaka autarhija u BiH unaprijed je osuđena na politički krah. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku autarhija je upravljanje samim sobom, a u političkom smislu autarhija je apsolutni suverenitet, samovlada, samodrštvo. Autarh je onaj koji je neograničen u vršenju vlasti, samodržac, a autarhičan je onaj koji ima osobine autarha. Autarhijski je nešto što se odnosi na autarhiju i autarhe. Pojedinci u Bosni i Hercegovini pokušavaju steći osobine autarha, ali im to ne uspijeva pa u vodu padaju i njihovi zamišljeni planovi provođenja autarhije, autarhičnog vladanja i autarhijskog djelovanja.

Pojam autarhija potječe od grčke riječi autarkhia, autarkes, a znači samodržac. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da autarh može značiti i despot Autarhija se veže uz pojam autarkija, a znači samodovoljnost, samodostatnost, zadovoljstvo samim sobom, vanjska i unutarnja neovisnost, skromnost, nezavisnost. No, autarkija znači i stanje političke izolacije neke zemlje, ali i politika nekih zemalja koje teže potpunom osamostaljenju nacionale ekonomije. Pojam potječe od grčke riječi autarkeia, autarkes, a znači sam sebi dovoljan.

Onaj koji po svaku cijenu u BiH želi biti autarh, ostat će na pola puta i biti – aut! Autarhija neku zemlju lako odvede do autarkije. Mnogi možda i nisu svjesni toga da autarhija i autarkija mogu državu i građane dovesti i do – anarhije!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?