Vukoja pojašnjava

Što znači... Asimetrično

Frano Vukoja
19.07.2013.
u 09:18

Pojam potječe od grčke riječi symmetria, a znači razmjer, sklad

BiH, država triju konstitutivnih naroda, sastavljena je od jedne republike (RS) i jedne federacije (FBiH) koju čine deset županija - kantona. Mnogi stručnjaci za ustavno pravo složit će se s tim da je takav asimetričan ustroj BiH loš, neodrživ, a za najmalobrojniji narod poguban. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, asimetrija je nesimetričnost, neskladnost, nejednakost, nejednolikost, nerazmjernost. Ustavni ustroj BiH dobar je primjer za Klaićevo pojašnjenje pojma asimetrije, asimetričnosti, a asimetrija ustavnog ustroja BiH loš je primjer državnog ustavnog ustrojstva neke države.

U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je asimetrija ono što nije razmjerno, potpuna odsutnost simetrije, a prema ovom rječniku, asimetričnost je neskladnost, nejednakost, nepravilnost. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je asimetrija nedostatak simetrije, nesumjera, nesumjerenost, nerazmjernost, neskladnost. Asimetrično je ono što nema jednake dijelove s jedne i druge strane zamišljene osi, nejednako, neskladno, nepravilno. Suprotno od asimetričnog je simetrično. Prema Klaiću simetrija je uzajamna podudarnost, ili razmjernost dijelova cjeline, sukladnost.

Pojam potječe od grčke riječi symmetria, a znači razmjer, sklad. A kao prvi dio riječi u grčkom jeziku izražava negaciju osnovne riječi pa je tako asimetrija nešto sasvim suprotno od simetrije. Ne mora baš sve biti simetrično, ali asimetrija u BiH vodi prema – asimilaciji!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?