Vukoja pojašnjava

Što znači... Aproksimacija

Frano Vukoja
12.07.2013.
u 10:31

Pojam potječe od latinske riječi approximatio, a znači približenje (latinski glagol approximare znači približiti)

Za neke podrobnije analize u BiH često nedostaju relevantni podaci pa se vrše razne aproksimacije. Prema Hrvatskom enciklopedijskim rječniku, aproksimacija je ono što se približava istini, stvarnosti i slično, a da se posve precizno ne ustanovi stanje. U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kratko stoji da je aproksimacija zapravo približnost. Aproksimacija u matematici je određivanje približnih vrijednosti brojeva, funkcija i slično, zamjena jednog od matematičkih objekata drugim (obično jednostavnijim), dovoljno bliskim zamijenjenome. Hrvatska opća enciklopedija navodi primjer: transcendentni broj „pi“ može se zamijeniti približnim omjerom 22:7, a iznosi 3,14 . U fizici aproksimacija je izražavanje rezultata mjerenja u približnim vrijednostima.

U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da aproksimirati znači odrediti približno, odoka, otprilike. No, prema Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina aproksimirati znači utvrditi gotovo točno ili sigurno, utvrditi približno. I ovaj rječnik pojam aproksimirati veže uz pojam odoka. Aproksimativan je onaj koji je određen otprilike, koji je približan. Aprokisimat u lingvistici je glas koji se izgovara približavanjem gornjih zubi i donje usne (v, f). Pojam potječe od latinske riječi approximatio, a znači približenje (latinski glagol approximare znači približiti). Puno toga u BiH određuje se odoka, često i bezočno, a ponekad i – ofrlje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?