Vukoja pojašnjava

Što znači... A priori

Frano Vukoja
30.10.2012.
u 10:13

Na latinskom a priori znači od onoga iza, iza kasnijeg

Mnogo toga u BiH nastoji biti a priori. A nije ni blizu toga, ni nalik. A priori u filozofiji je onaj koji prethodi iskustvu, koji je prediskustven. Apriorno je nešto što je utemeljeno na hipotezama i teoriji, a ne na iskustvu. Riječ je o snažnim i općepoznatim spoznajama, elementima ljudske svijesti, kojima subjekt oblikuje osjetilne podatke u spoznaju. Tako u filozofiji postoje apriorne forme.

Aprioran je onaj koji se uzima kao takav bez potrebnih dokaza, koji sadrži preduvjerenje. Riječ je o stajalištu koje se kreće od uzroka prema posljedici pa je aprioran ujedno i deduktivan. U običnom govoru apriornim naziva se onaj stav koji je unaprijed zauzet, načelno ili proizvoljno, tako da u obzir ne uzima razloge i okolnosti koji bi ga mogli eventualno izmijeniti. Apriorizam u filozofiji je smjer mišljenja koji tvrdi da postoje spoznaje nezavisno od iskustva. Na latinskom a priori znači od onoga iza, iza kasnijeg. Suprotno od a priori je a posteriori. U filozofiji a posteriori je zaključivanje na temelju iskustva i utvrđenih činjenica, a u logici a posteriori je iskustvena metoda zaključivanja. Puno toga u BiH i oko nje valjalo bi zaključivati na aposterioran način, ali previše njih u državi dvaju entiteta i triju etniciteta drži se „logike“ zaključivanja bez argumenata. Previše toga u BiH je apriornog, a premalo aposteriornog. Pa je za jedne nešto apriorno, a za druge nešto što bi valjalo malo provjeriti i – provjetriti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?