Unatoč krizi

Štednja povećana

Štednja
VL FOTO
22.08.2012.
u 09:43

Za prvih 6 mjeseci 2012. depozit veći 517 mil. KM

Unatoč teškoj gospodarskoj krizi, koja je obilježena rastom broja nezaposlenih i stagniranju broja zaposlenih osoba, stagniranju rasta neto plaća, kao i rast potrošačkih cijena, depoziti stanovništva u Bosni i Hercegovini, i to zahvaljujući dugoročnim depozitima stanovništva, bilježe kontinuiran rast.

Značajniji porast

Za prvih šest mjeseci 2012. godine iznosili su 7,3 milijarde maraka i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 9,5 posto, odnosno 517 milijuna KM.

- Veliki broj pučanstva u teškim vremenima strahuje kako bi moglo biti i gore. Zato nije ni čudo što odvajaju od usta kako bi koju marku ostavili po strani za “crne dane”, premda su im i ovi crni, smatraju psiholozi, dodajući kako oni bogati ne štede, oni ulažu novac kako bi ga što prije oplodili. Inače, za prvih šest mjeseci 2012. godine ukupni depoziti u BiH su iznosili 13 milijardi KM i zabilježili su rast od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine. Navedeni rast ostvaren je uglavnom rastom depozita stanovništva koji i čine više od polovine ukupnih depozita. Negativan trend rasta depozita nefinancijskih poduzeća i depozita opće vlade iz prethodnih razdoblja, nastavljen je i u prvoj polovini 2012. godine. 
Negativan rast industrijske proizvodnje, pad vanjskotrgovinske razmjene, kao i slab rast prometa unutarnje trgovine u odnosu na isto razdoblje
prošle godine, upućuju na zaključak da su poduzeća u BiH suočena s velikim problemima u poslovanju, što se odražava i na visinu raspoloživih financijskih sredstava. S druge strane, problemi u fiskalnoj politici odražavaju se na smanjenje depozita ovog sektora.

Porasli su i krediti

Ukupni krediti u prvoj polovini 2012. godine iznosili su 15,8 milijardi KM i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 4,5 posto. Krediti plasirani sektoru stanovništva i sektoru nefinancijskih poduzeća čine 94,9 posto ukupno plasiranih kredita. I jedni i drugi dali su pozitivan doprinos rastu ukupnih kredita, s tim da je doprinos sektora nefinancijskih poduzeća bio više nego skroman. U isto vrijeme, sektor opće vlade bilježi snažan rast kredita, međutim, krediti ovog sektora čine svega 4,4 posto ukupno plasiranih kredita komercijalnih banaka, navodi se u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?