WASHINGTON

State Department: Marginaliziranje Hrvata zaustaviti!

kardinal
VL FOTO
07.09.2011.
u 09:08

Kardinal upozorio da Hrvati nisu zastupljeni u vlasti u Federacije BiH i RS-u

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i ravnateljica ureda za Južnu i Središnju Europu u State Departmentu Jennifer L. Brush ocijenili su tijekom razgovora u Washintonu da su Hrvati marginalizirani u BiH te da je potrebno popraviti položaj ovoga naroda kroz ustavne reforme.

Stanje dramatično

Dvoje su sugovornika, uz ocjenu o marginaliziranosti Hrvata u BiH, naglasili kako je u BiH potrebno uspostaviti vlast u kojoj bi bili ravnomjerno uključeni predstavnici svih triju naroda. Tijekom dvosatnog susreta u Washingtonu kardinal Puljić je istaknuo kako su Hrvati u podređenom položaju u oba entiteta nakon posljednje uspostave vlasti. 
“Ravnateljica Brush istaknula je i da se mora prestati s marginalizacijom i majorizacijom hrvatskoga naroda u BiH, a prvi korak u tome je uspostava legalne državne vlasti svih triju konstitutivnih naroda te reorganizacija državnog ustava od ovog sadašnjeg i nedjelotvornog u budući djelotvorni i napredni”, navodi State department. Brush je ocijenila i da je stanje u BiH dramatično te istakla da su zemlji potrebne hitne reforme. Kardinal Puljić je tijekom razgovora upozorio da se “sadašnjom domaćom i vanjskom politikom u Federaciji i RS-u otvoreno negira Hrvate kao legalni, autohtoni i konstitutivni narod”. Pri tome je pozvao administraciju Sjedinjenih Država da odigra “ključnu ulogu u promjeni takvoga stanja u državi”.

“Prvo što bi trebalo jest legalno uspostaviti vladu pa onda reformirati cijeli ustav Bosne i Hercegovine, koji je od samoga početka nedjelotvoran, a povrh svega je upečatljivo da je pristran i na štetu Hrvata”, istaknuo je Puljić.

Dobra iskustva

Sugovornici su, prema priopćenju, razgovarali i o radu Međureligijskog vijeća BiH, koje po njihovu mišljenju može bosanskohercegovačkim političarima biti primjer i poticaj dijaloga i dogovora.

“Tri naroda, četiri religije moraju, mogu i trebaju živjeti zajedno u jednakopravnosti, zajedno izgrađivati bolju budućnost, poštivati, prihvatiti i surađivati jedni s drugima te voljeti svoju zemlju”, zaključio je kardinal Puljić. Kardinal je služio misu na ‘Hrvatskoj zemlji’ u New Yerseyu te gostovao u programu Glasa Amerike gdje je govorio o prilikama u BiH i položaju Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 3

OL
oldday
12:57 07.09.2011.

Točno! Pravi Hrvati su samo oni koji dobiju uvjerenje o tome od HDZ-a i Krešića! Svi ostali su Sejde Bajramovići, izdajnici, prelivode, vlastoljupci... Samo se HDZ ne bori za vlast, za pozicije, za novac... Oni rade isključivo za dobrobit pučanstva!

KR
kralj73
15:10 07.09.2011.

eto ti ćeš određivati ko je hrvat a ko nije, glupane nije bit u tome, svi su oni hrvati al ih ogromna većina hrvata nije birala a ovo drugi ma ko bili pa i ako su najveći lopovi pa hrvati su ih birali većinom glasova, eto vi izabraste sve postenog do postenog bosnjaka jel da?

GA
garbage2
19:22 07.09.2011.

svi politicari se prije svega bore za dobru poziciju. Nije to samo kod Hrvata tako. Razlika je u tome sto je HDZ izgubio puno toga sa svojom hazardnom igrom pa su ispali iz vlasti. Sve sto im ostaje je da pumpaju svijet pricama o ugrozenosti(koja na terenu sasvim drukcije izgleda, gledajuci odnos prema manjinama u mjestima gdje su na vlasti upravo ti koji se pozivaju na ugrozenost) putem novina kao sto je ova(u rodbinskoj vezi sa glavnim iz HDZ-a) nadajuci se da ce se na taj nacin nesto promjeniti. !Utopljenik se za slamku hvata

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?