Mostar

Starački domovi na izdisaju

starci
Stojan Lasić
12.01.2012.
u 09:29

Vlade HNŽ-a i ZHŽ-a osam mjeseci nisu uplatile sredstva u iznosu od 170.000 KM. Zbog iznimno teške situacije, direktor Pavlović je pripremio tužbe protiv dviju županija, koje će uskoro podići ukoliko im iste ne izmire dugovanja

- Ovakvu nebrigu vlasti prema nama ne pamtimo. Ustanova je u katastrofalnom stanju, a razlog je neplaćanje obveza od strane dviju županija Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke, koji su nam ukupno dužni više od 170.000 maraka, - kazao nam je direktor Centra za stare i iznemogle osobe u Mostaru Enver Pavlović.

Nebriga vlasti

Skoro će se navršiti osam mjeseci kako ove dvije županije ne izvršavaju svoje obveze prema Centru. A bez plaćanja usluga dobavljačima ne mogu se servisirati redovite potrebe štićenika.

Zbog ovakve situacije, Pavlović je pripremio tužbe protiv županija, koje će uskoro podići ukoliko im ne uplate dugovanja. - Dovedeni smo pred zid. Evo, danas su dolazili iz Elektroprivrede da nam isključe struju. Zamolili smo ih da još malo pričekaju jer bi to bilo pogubno i na sramotu svih nas u ovoj državi. Uz sve to imamo 46.000 KM-a duga prema Intercommerceu za hranu, Oil AC-u dugujemo za naftu i da dalje ne nabrajam. Samo uz razumijevanje dobavljača održavamo se na životu. I zato im svima moram zahvaliti. Ali i njihovu strpljenju bi uskoro mogao doći kraj i onda smo gotovi - dodaje Pavlović.

Centar svakodnevno mora obavljati potrebe korisnika: zdravstvenu zaštitu, prehranu, grijanje kao i pružati dodatne medicinske usluge kada se radi o nepokretnim osobama koje su na palijativnoj njezi. Tim osobama ugrožena je egzistencija.

Svijetla strana

Unatoč nagomilanim problemima, osoblje Centra trudi se da njihovi štićenici ne doznaju i ne osjete za probleme koje ih muče. Da je to tako uvjerili smo se i prilikom našeg posjeta.

- K’o cure smo. Ovdje nam je super, družimo se imamo sve što nam je potrebno- sa smiješkom su nam odgovorile starice u invalidskim kolicima, koje smo zatekli u dnevnom boravku, gdje se druže gledaju televiziju i čitaju dnevne novine.

Iskren osmijeh i topla riječ jedino je što ove iznemogle osobe trebaju i to je ono što se ni s čim ne može platiti. Otkako je na čelu ove ustanove Pavlović usluga je poboljšanja. Vidljivo je to na svakom koraku. Prostor je čist. Higijena se redovito održava.

Centar za stare i nemoćne osobe broji 107 štićenika, od toga broja pola ih se nalazi u Centru u zapadnom a pola u istočno dijelu grada. Većina štićenika dolazi iz Mostara, desetak iz ZHŽ-a i troje iz HBŽ-a. Inače, ova ustanova je ujedinjena od 2006. godine. Grad joj je osnivač. Ona je u potpunosti ujedinjena iako djeluje na dvije lokacije.

Primjer suživota

- Kad bi nam sva potraživanja bila uredno izmirivana niti jedan privatni starački dom nam ne bi mogao konkurirati po kvaliteti usluge. Ovdje imamo tri liječnika specijalista, priređujemo književne i zabavne večeri. na sve načine trudimo se ovim osobama olakšati starost.

Također kod nas nema razlike po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Kad je bio Bajram svi iftari koji su dolazili dijeljeni su svima, tako je bilo i za katolički i pravoslavni Božić. Sve donacije koje su pristizale jednako smo dijelili. Ovo je svijetli primjer suživota u ovom gradu. Svakome se poklanja ista pažnja - istaknuo je na koncu Pavlović, još jednom pozvavši mjerodavne vlasti da što prije izmire svoje obveze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?