OPASNI VIRUS

Starac umro od svinjske gripe, mladić u kritičnom stanju

svinjska
VL FOTO
08.01.2011.
u 10:56

Mladić s izuzetno teškom kliničkom slikom priključen je na aparate i stanje je teško, kazala je Jandrić

Šezdesetpetogodišnji muškarac umro je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu od posljedica svinjske gripe, a dvoje pacijenata je hospitalizirano na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Muškarac je primljen u Opću bolnicu s teškom upalom pluća i preminuo je istu noć. Bris je pokazao da je riječ o virus H1N1. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena je prisutnost virusa svinjske gripe H1N1 kod dvoje pacijenata, potvrdila je za medije Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a.

Jandrić je rekla da je u proteklih nekoliko dana na KCUS-u povećan broj pacijenata s respiratornim oboljenjima, a svi oboljeli kod kojih postoji sumnja da su zaraženi virusom H1N1 zadržavaju se u bolnici i upućuju na testiranje. “Prisutnost virusa H1N1 potvrđena je kod dvoje pacijenata. Jedan pacijent zadržan je na Klinici za infektivne bolesti, dok je mladić smješten na Klinici za intenzivnu njegu s izuzetno teškom kliničkom slikom. On je priključen na mehaničku respiraciju, dijalizni je bolesnik i stanje mu je vrlo teško”, rekla je Jandrić.

Prema informacijama, oba pacijenta su iz Sarajeva. Ona je građane upozorila da izbjegavaju skupove, provjetravaju prostorije, izbjegavaju kontakte s oboljelim osoba i da, ukoliko moraju izaći, nose maske. I u RS-u ponovno se aktivirao virus nove gripe, a zabilježena su četiri nova slučaja. Dvije osobe su na respiratoru u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka, dok su dvije mlađe osobe hospitalizirane u Klinici za infektivne bolesti. Iz Ministarstva zdravstva podsjećaju građane da, ukoliko primijete blaže simptome gripe poput grebanja u grlu, suhog nadražajnog kašlja, curenja iz nosa, kijavice, lako do umjereno povišene temperature (ispod 38,5 C), malaksalosti, da ostanu kod kuće i pridržavaju se propisanih mjera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?