Travnik

Stanice će se postaviti i u drugim općinama SBŽ-a

meteorologija
Zvonimir Čilić
30.03.2012.
u 10:45

Uskoro će postaviti i opremu kišinometar i anemometar, koji će biti spojeni na računalo

Odnedavno u SBŽ-u, sa sjedištem u Novom Travniku, djeluje novoosnovano Geografsko udruženje “Globus“. Članovi Udruženja su profesori zemljopisa s područja SBŽ-a, njih deset, a prema riječima predsjednika prof. Ante Lozančića, broj članova uskoro će biti znatno veći.

Prvi korak

Prvi korak bio im je osnivanje i u Novom Travniku puštanje u rad prve meteorološke stanice na području Lašvanke doline. Travnik i Vitez, meteorološke stanice su imali i prije i poslije Drugog svjetskog rata. Na području županije meteorološke stanice imaju samo Bugojno i Jajce. “Planiramo u sklopu našega rada i naših aktivnosti postaviti meteorološke stanice i u ostalim općinama SBŽ-a, za početak s osnovnim instrumentima koje ima i naša novootvorena stanica u Novom Travniku. A to su, tzv, “meteorološki zaklon, instrument za ekstremne temperature – minimalna i maksimalna, te barometar i suhi termometar. A uskoro ćemo ugraditi i elektronsku opremu – kišinometar i anemometar, koji će biti spojeni s računalom u našim prostorijama, a kasnije, po istom principu, bude li podrške, i u ostalim županijskim općinskim središtima“, kazao je predsjednik Geografskog udruženja “Globus“, prof. Anto Lozančić. Kazao je, također, kako će meteorološka stanica u Novom Travniku surađivati s Meteorološkim zavodom Federacije, ali i s medijima, lokalnog, federalnog i državnog značaja.

Obrazovni tečajevi

Udruženje će organizirati i obrazovne tečajeve iz oblasti meteorologije i zemljopisa uopće, a posebno tečaj iz “orijentacije u prostoru (kompas, topografska karta, zadani azimut...). Postavljanje meteorološke stanice u Novom Travniku pomogle su nadležne strukture vlasti SBŽ-a i općina Novi Travnik.

Komentara 3

Avatar Axel
Axel
12:40 30.03.2012.

- uskoro to nikome trebati nece! - da vidimo tko ovu tvrdnju moze obrazloziti, valjda ima inteligentnih!? Znam da se tesko vratiti u skolu sa dnevnikom u ruci...!

MO
mošnjo
09:21 31.03.2012.

Ovo je naj krupniji dogadjaj u Novom Travniku,u zadnjih 10 godina,jer pored HDZ-a,NHI-a,i SDA,ovo su prekrupne stvari,jer oni nerade nista....cak rade na setetu,dobro su se uhljebili,i pomalo grizu kao trutovi,i ovakvi dogadjaji za njih su premija...pa bih molio ako mogu da i oni nesto naprave i da se cuje za Novi Travnik..čovjek je pokazao da hoče da napravi za ovu spavaonicu od grada....

Avatar Axel
Axel
14:32 31.03.2012.

Da pomognemo, slikovito udruzenu \"pozitivna geografija\" od Dzamonje, ispostava Novi Travnik. Za nove meteorologe; - vjetar;orkanskih udara - davno odpuhao sve u gradu (poduzetnike) - vlaznost vazduha, kao u pustinji Gobi, usta suha,grlo se steglo, stomak krci - pritisk, imaa toliko hektopaskala da su bandere prepune (smrtovnica) - oblacnost i magla je smannjila vidljivost na samo 10 cmm Eto ukratko,zahvaljujuci uvazenoj gopodi ce mo se baviti meterologijom. Savjet; postavite uredaje za mjerenje zemljotresa, da stanica bude kompletana.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?