Vukoja pojašnjava

Šta znači... Disonantno

Frano Vukoja
05.04.2013.
u 10:06

Pojam potječe od latinske riječi dissonantia – dissonare, a znači zvučati neskladno (muzikalni Talijani kažu: dissonanza)

U političkom životu jako puno je disonantnih tonova. Izjave predsjednika države znaju biti disonantne izjavama premijera, a disonantno zazvuče i izjave pojedinih čelnika jedne te iste stranke. Bosanskohercegovačka politička scena po mnogo čemu je posebna, disonantni tonovi još su posebniji.

Prema Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića disonanca, odnosno disonancija, u glazbenom smislu je nesklad tonova u izvedbi glazbenog djela kao estetski dojam. Sasvim suprotno od disonance je konsonanca. Kad je na ovim prostorima glazbeni život u pitanju, disonance je kudikamo više nego konsonance, a slično je i na ukupnoj javnoj sceni. U Hrvatskoj općoj enciklopediji kratko stoji da je disonanca nesklad, neslaganje, nesuglasje.

Isto piše i u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku koji navodi i primjer: disonanca u mišljenjima. Prema ovom rječniku disonantan je onaj koji je u neskladu, koji odudara od suglasja većine. Pa često mediji ističu: Čula su se disonantna mišljenja! Disonantno znači na disonantan način, neskladno. Tako puno toga u Bosni i Hercegovini odjekne disonantno, a pojedina eha u BiH znaju trajati desetljećima pa i stoljećima!

Pojam potječe od latinske riječi dissonantia – dissonare, a znači zvučati neskladno (muzikalni Talijani kažu: dissonanza). A disonantnih tonova u BiH bit će sve dok se bude pjevala – stara pjesma! I dok jednu budu udarali u klin, drugi u ploču. I novi politički turbofolk zvuči - disonantno!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?