nakon susreta

Srpski Danas: Nastavlja se razdor između Nikolića i Dačića

'Serbian President Tomislav Nikolic (L) hugs Serbian Prime Minister Ivica Dacic (R) prior to their meeting with U.S. Secretary of State Hillary Clinton and EU foreign policy chief Catherine Ashton in
Reuters/Pixsell
17.01.2013.
u 10:15

Najnovije izjave predsjednika i premijera Srbije o Hrvatskoj predstavljaju još jedan pokazatelj sve otvorenijeg raskola između Vlade i Predsjedništva

Posjet hrvatskog premijera Beogradu povod je novim nesuglasicama u državnom vrhu Srbije, poglavito između predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, tvrdi beogradski dnevnik Danas koji je u nedavnoj anketi 200 srpskih novinara proglašen najboljim dnevnikom u Srbiji. Još dok su Dačić i Milanović davali izjave nakon službenih razgovora, Nikolić je stranim novinarima prilično ljut govorio kako je Milanovićev posjet neiskren jer je Hrvatska podigla tužbu protiv Srbije za genocid i da bi, prema njemu, bio red da su se prije premijera, sastali on i hrvatski predsjednik Josipović jer "ja predstavljam Srbiju i njene građane u zemlji i inozemstvu".

Najnovije izjave predsjednika i premijera Srbije o Hrvatskoj predstavljaju još jedan pokazatelj sve otvorenijeg raskola između Vlade i Predsjedništva, ocjenjuju sugovornici Danasa i prema njihovom mišljenju, retorika Nikolića i Dačića više upućuje na „sukob na operativnoj razini nego na ideološke razlike koje postoje među najistaknutijim predstavnicima vladajuće koalicije“.

– Dačićev ured vodi pragmatičnu politiku, a isti scenarij se ponovio i sada prilikom posjeta Milanovića. Na osnovu Nikolićevih riječi može se, čak, zaključiti kako on kao da nije ni bio uključen u pripreme tog susreta. Ipak, primjeri iz prošlosti nas uče da sukobi između vlade i šefa države mogu biti i fingirani, pa ne treba isključiti ni takvu mogućnost  – kaže beogradska vanjskopolitička novinarka Seška Stanojlović, a Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku kako „nije dobro da osobni animoziteti utječu na odnose dvije države“.

Nikolić je oštro osudio i Dačićevu izjavu od prije nekoliko dana kako će Srbija pomoći Kosovu da uđe u UN ali "za uzvrat mora nešto dati" očito aludirajući na sjever Kosova, pa je premijer jučer u više navrata objašnjavao kako je mislio na mjesto Kosova u UN "tek kada se postigne cjelokupan dogovor s Prištinom".

– Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna neovisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN – pojasnio je Nikolić

>> 'Ja predstavljam Srbiju! Prvo su se trebali susresti predsjednici'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije