MARINA PENDEŠ

Središnja Bosna bila je i ostala ključ stabilnosti BiH

pendeš
VL FOTO
25.05.2011.
u 09:43

Zamjenica ministra obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH o stanju u SBŽ-u, HDZ-u

O nedavnom Izbornom saboru HDZ-a BiH, stanju i položaju Hrvata u Srednjobosanskoj županiju, radu Ministarstva obrane te odnosima s ministrom Selmom Cikotićem, razgovarali smo s Marinom Pendeš, zamjenicom državnog ministra obrane i članicom Predsjedništva HDZ-a BiH.

Iza nas je XI. izborni sabor HDZ-a BiH. Vi ste izabrani za članicu Predsjedništva, a čini se mimo svih očekivanja i najava, za zamjenika predsjednika stranke kandidiran je i izabran Nikola Lovrinović. Kako gledate na njegov izbor na ovu dužnost i u kakvom je ozračju, po Vašem mišljenju, protekao Sabor HDZ-a BiH?

Za svakog člana HDZ-a BiH sama činjenica da sudjeluje u radu Sabora čini čast, a biti izabran u tijela stranke je odraz povjerenja izaslanika, čast, ali i odgovornost. Odgovornost je veća ukoliko ste izabrani na višu poziciju u stranci. HDZ BiH je na proteklim izborima dobio najveću potporu hrvatskog biračkog tijela, potporu za svoj rad, program rada i nastojanja da se ova i naša domovina uredi kao država jednakopravnih naroda. HDZ BiH se uvijek zalagao za demokratske principe u svom radu i djelovanju, pa i sam XI. izborni sabor HDZ-a BiH je protekao u takvom ozračju te kao rezultat demokratskih načela Nikola Lovrinović je izabran na poziciju zamjenika predsjednika. 

Koliko članovi HDZ-a BiH iz Srednjobosanske županije mogu biti zadovoljni svojom zastupljenošću na čelnim pozicijama u stranci koje su dobili na nedavnom Saboru?

Središnja Bosna je kroz povijest bila ključ za rješavanje problema za stabilnost BiH. Uzimajući to u obzir, ukazano nam je povjerenje da aktivno sudjelujemo u kreiranju politike i povlačenju poteza, za što nas prije svega obvezuje volja naših birača, a to je kreiranje BiH kao države triju konstitutivnih naroda, u kojoj će biti vidljiva politička i stvarana jednakost među narodima. Za to je nužna reforma Ustava BiH. Kao predstavnici HDZ-a središnje Bosne svakako možemo biti zadovoljni jer dobivanjem potpore izaslanika iz cijele BiH, prepoznata je naša uloga, ali i problemi s kojima se hrvatski narod središnje Bosne susreće već desetljeće, od nametanja Ustava naše županije, ukidanja pariteta... No, to nas ne može obeshrabriti u našim nastojanjima za istinsku i stvarnu jednakopravnost.

Vlast u SBŽ-u nedavno je formirana bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Ima li za to odgovornosti i u hrvatskim političkim strankama i kolika je ona?

Upravo onolika kolika je i odgovornost naših članova prilikom izbora federalne Vlade. Ukoliko se prilikom konstituiranja Sabora ŽSB-a nije poštivao Ustav i poslovnik, kakva može biti naša odgovornost? To pitanje treba postaviti institucijama koje imaju obvezu pratiti provedbu i poštivanje Ustava. Da je evidentno kršenje Ustava i poslovnika, to je svima jasno, no nije nam jasno kako protiv tih istih nisu pokrenute sankcije. Je li to načelo demokracije, ako jest onda se svi u BiH dobro trebaju zamisliti. I postavlja se pitanje je li nužna ustavna reforma, naravno da jest! 

Statistike župnih ureda u središnjoj Bosni, a one su se pokazale najpouzdanijima, posljednjih godina sve su više zabrinjavajuće. Hrvata katolika u SBŽ-u sve je manje. Ima li načina da se zaustavi trend njihova odlaska i jesu li oni koji su već otišli nepovratno izgubljeni?

Slažem se da su statistike poražavajuće, no jesmo li kao zajednica baš poduzeli sve da spriječimo odlazak ljudi, jesmo li našli rješenja za njihovo zapošljavanje. Nismo, jer određena zakonska rješenja nisu tome išla u prilog iako smo kroz rad našeg kluba u Saboru županije, ali i Vladu SBŽ-a to nastojali. Ne slažem se da su naši ljudi nepovratno izgubljeni, uvijek pa i sada postoji mogućnost da se vrate, no to možemo ukoliko se ne vrši političko nasilje nad voljom birača, ukoliko svi shvate da je BiH zemlja triju naroda, a ne samo nekih, ukoliko postoji istinsko poštivanje demokratskih principa i vrijednosti. Kad slušate pojedine političke lidere, puna su im usta EU-a i NATO-a, demokratskih principa i vrijednosti, a kad se usporedi na koji način i kako rade u praksi, to opredjeljenje je upitno.

No, o tome bi se i predstavnici EU-a u BiH trebali zapitati. 

Imaju li Hrvati središnje Bosni, po Vama, razloga biti zabrinuti budućim ustavnim rješenjima koja će tražiti HDZ BiH?

Naše opredjeljenje i viđenje ustavnih promjena u BiH je dostupno svima, što smo i kroz izbornu kampanju prezentirali biračima u BiH, pa tako i u našoj središnjoj Bosni. Za naš izborni program smo i dobili maksimalnu potporu birača u središnjoj Bosni, jer smo tu pobjednička stranka, stranka s najviše mandata u Saboru. Ustavna riješenja moraju biti takva da svi u BiH trebaju jednako biti zadovoljni. 

Vi ste i predsjednica ŽO-a Zajednice žena HDZ-a BiH u središnjoj Bosni. Koji su ciljevi ove organizacije i na koje ste dosadašnje uspjehe naročito ponosni?

Zajednica žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina” je jedan od stupova HDZ-a BiH, to je politička organizacija žena stranke. Kao takva ima svoj plan i program koji je sastavni dio programa HDZ-a BiH. Ovisno o kojoj razini organizacije se radi, obveze i odgovornosti su veće. Uspjeh Zajednice žena je sastavni dio uspjeha HDZ-a BiH. 

Do izbora nove vlasti, Vi ćete ostati i na poziciji zamjenice ministra obrane BiH. Možete li se u nekoliko rečenica osvrnuti na mandat u ministarstvu, što je dobro, a što loše ili se nije stiglo uraditi?

Milim da smo puno toga iz našeg programa rada proveli, ali ostaje činjenica da smo još prošle godine propustili priliku ući u MAP (Membership Akcion Plan), zbog neispunjenja jednog od tri postavljena uvjeta. Vjerujem da ipak postoji mogućnost, no zato je potrebna politička volja, da se i taj uvjet ispuni prije održavanja sastanka Vijeća NATO-a u rujnu. Pitanje uknjižbe nepokretne vojne imovine koje će služiti za potrebe Ministarstva obrane BiH bi trebalo biti tehničko pitanje. 

Koliko nedavna afera sa švercom oružja iz BiH u zemlje pod embargom UN-a narušava ugled BiH i njezinih institucija?

Svaka afera pa i afere sa švercom oružja narušavaju ugled država, no na institucijama BiH je da poduzmu sve iz svoje nadležnosti da bi se to spriječilo. Mislim da će izmjena poslovnika, usvojena prije 10-ak dana u Vijeću ministara, doprinijeti boljoj kontroli i spriječiti ovakve afere u budućnosti.

Kakvu suradnju imate s ministrom Selmom Cikotićem i je li na nju utjecala činjenica da se Cikotića tereti za zločine nad Hrvatima u Bugojnu. Jeste li ikad otvoreno razgovarali o ovoj temi?

Ministar i zamjenici ministra obrane su imenovani sukladno važećim zakonima kroz parlamentarnu proceduru, a samim tim su preuzeli i određene obveze. Ministar ima svoja zaduženja, ja kao zamjenica svoja. Naravno da nemamo uvijek isti stav i mišljenje po određenim pitanjima, ali razgovaramo u interesu iznalaženja riješenja u korist Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH. 

Ključne riječi

Komentara 1

LP
Ljubomir Pavlovic
18:17 26.05.2011.

Čestitam Marini na korektnim izjavama. Samo ova politička organizacija žena HDZ-a BiH \"Kraljica Katarina\" mi nije jasna, a kroz ovu izjavu mislim da nikome to nije jasno i to ne bi trebalo da ima nikakve veze sa strančarenjem u HDZ-u jer Kraljica Katarina i HDZ-BiH imaju veze kao Bog i Šeširđija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?