SVE PREMA PRAVILIMA

Srbija subvencionira šećer proizveden u Hrvatskoj?!

repa
Dragutin Šantoši/Arhiva Vl-a
08.06.2011.
u 09:01

Osim što podižu cijenu šećera u Srbiji, Hrvati ga prijavljuju kao domaću proizvodnju i temeljem toga dobivaju veće izvozne kvote za EU

Srbija praktički iz svog proračuna subvencionira hrvatske šećerane, koje svake godine otkupe oko 10 posto srbijanske proizvodnje i tako zarade pet milijuna eura, piše Press, a prenose i drugi mediji u Srbiji.

Osim što tako podižu cijenu šećera u Srbiji, Hrvati ga prijavljuju kao domaću proizvodnju i temeljem toga dobivaju veće izvozne kvote za EU, tvrdi ovaj tjednik, a to potvrđuje i direktor šećerane TE-TO Senta Ljubiša Radenković.

- Oni imaju računicu da za srbijansku repu plaćaju više novca, čime podižu otkupne cijene repe, a samim tim i cijenu šećera u Srbiji. S druge strane, zbog izvoza repe u Hrvatsku kod nas se proizvede oko 35.000 tona šećera manje, što opet utječe na povećanje cijene na tržištu - objašnjava Radenković.

Hrvatska drukčije dijeli subvencije, piše Press, pa tako njihovi poljoprivrednici dobivaju 500 eura po hektaru tek kada repu predaju hrvatskim šećeranama, što onemogućuje da srbijanske šećerane u Hrvatskoj kupe repu.

U ministarstvu poljoprivrede kažu da je za šećernu repu u 2010. država proizvođačima isplatila 9,8 milijuna eura poticaja, pa prema toj računici ispada da je Srbija hrvatske šećerane pomogla s gotovo milijun eura jer Hrvatska otkupi 10 posto proizvodnje repe u Srbiji.

- Hrvati su imali kvotu od 180.000 tona kao i mi. Ali sada su dobili kvotu od 217.000 tona. Da bi održali ove kvote, oni kupuju repu gdje stignu, pa i kod nas. A prema pravilima EU, kada proizvodite šećer od uvozne repe, to se tretira kao šećer domaće proizvodnje, što Hrvati koriste - objašnjava Milan Prostran, savjetnik za poljoprivredu u Gospodarskoj komori Srbije. Dodaje da su "Srbiji praktički zavezane ruke jer nas sporazum CEFTA obvezuje da Hrvatima omogućimo slobodnu kupnju repe, i to bez carina".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?