obljetnica atentata

Srbija se prisjeća Zorana Đinđića ubijenog prije točno 10 godina

12.03.2013.
u 09:57

Godišnjica se obilježava "Šetnjom za Zorana" beogradskim središtem sve do Novog groblja gdje će položiti vijenac na grob Zorana Đinđića

Tradicionalnom "Šetnjom za Zorana" koju ove godine zajednički organiziraju Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija, beogradskim središtem sve do Novog groblja gdje će položiti vijenac na grob Zorana Đinđića i akademija "Zoran Đinđić živi", u Srbiji se danas obilježava 10. godišnjica njegova ubojstva za koje su otkriveni i osuđeni izravni počinitelji, ali ne i nalogodavci.

B92 podsjeća kako je nekoliko sati nakon što je u 12,20 sati Đinđić ubijen, srpska vlada proglasila izvanredno stanje, a kao počinitelji su odmah osumnjičeni pripadnici "zemunskog klana", između ostalog i zbog toga što je Đinđićeva vlada toga dana trebala izdati uhidbeni nalog za nekoliko pripadnika ove kriminalne bande.

- Za vrijeme izvanrednog stanja, koje je trajalo do 22. travnja, u policijskoj akciji „Sablja“ uhićeno je 11 665 osoba, među kojima je bilo stranačkih dužnosnika, visokih časnika, nositelja dužnosti u pravosuđu i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli neko vrijeme u pritvoru - piše B92. Glavni osumnjičeni za organizaciju ubojstva, uz vođe i pripadnike "zemunskog klana", bio je Milorad Ulemek Legija, tada već bivši zapovjednik raspuštene, po zlu poznate Jedinice za posebne namjene "crvene beretke" koji se skrivao, pokazat će se poslije, najvjerojatnije u svojoj kući u Beogradu, 14 mjeseci, a potom se predao. Okidač snajpera s prozora zgrade preko puta sjedišta Vlade Srbije, povukao je Zvjezdan Jovanović Zmija, pripadnik "crvenih beretki" koji je kao i Legija osuđen na 40 godina zatvora. Za ubojstvo Đinđića su krivima proglašene 44 osoba i osuđene su na ukupno 378 godina zatvora. 

>> Legija planirao optužiti Hrvata za ubojstvo Zorana Đinđića

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije