Neredi zbog uhićenja

Srbija: Prosvjedi uz psovke i četničke pjesme

prosvjed, mladic (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
26.05.2011.
u 22:30

U centru Lazareva okupili su se mještani, puštaju četničke pjesme i inzistiraju da se ime sela promijeni u Mladićevo. U Beogradu prosvjednici uzvikuju " Nož, žica, srebrenica!"Prosvjeduje se i na Facebooku.

Uz četničke pjesme i parole prosvjed u centru Lazareva predvodili su seoski svećenik i predsjednik mjesne zajednice, prenosi Blic.

Prosvjed su započele uglavnom mlađe osobe, puštajući četničke pjesme na kamionu sa srpskom zastavom. Između ostalog mještani traže da se ime njihovog sela promjeni u Mladićevo. Na prosvjedu se ubrzo počeo pojavljivati sve veći broj ljudi, kao i brojne novinske ekipe. Prvi incident dogodio se kada je mlađi prosvjednik napao i izvrijeđao novinarsku ekipu TV Prva, nakon čega ga je policajac ošamario. Zatim su televiziskoj ekipi B92 počupali kablove za javljanje uživo,  jer mještani ne žele novinare u selu i poručuju da se neće razići dok novinari ne odu. Policija čuva kuću u kojoj je Mladić uhićen.

Iako se policija cijeli dan pripremala na veliki prosvjed u Beogradu, nezadovoljnika je bilo tek 200. Prosvjednici su na Trgu republike uz brojne psovke uzvikivali "Nož, žica, Srebrenica",  "Ratko Mladić" i pjesma " la le lale izdali te Srbi, izdala te srpska ruka".

U Novom Sadu okupili su se pripadnici desničarskih organizacija Obraz, Ravnogorski pokret i SNP "Naši 1839".  Na Trgu slobode kraj spomenika Svetozaru Miletiću skandirali su "Ratko Mladić, Ratko Mladić!", "Heroj Mladić", " Ne damo vam Mladića daćemo vam Tadića" i "Čanak ustaša". Protestirali su i pred zgradom Vlade Vojvodine, gdje su bacali petarde i nosili srpsku  zastavu i Mladićeve slike.

Iako se očekivao prosvjed i u Banja Luci, tamo je mirno.

Uz prosvjede u gradovima, prosvjeduje se i na Facebooku. Naime u spornoj grupi  "Nož, žica, Srebrenica" objavljuju se razni nacionalistički i šovinistički sadržaji te se veličaju ratni zločinci. Udruga "Žena - žrtva rata" zatražila je od Državne agencije za istragu i zaštitu pokretanje kaznenog postupka protiv osnivača grupe i svih komentatora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:01 28.05.2011.

Srpska posla.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije