Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Srbija nije podržavala butmirski paket ustavnih promjena,

Treba izbjeći pristup ustavnim promjenama na ‘sve ili ništa’, pogotovo u svjetlu predizborne kampanje, stav je Srbije
04. veljače 2011. u 09:00 0 komentara 68 prikaza
Na inauguraciji je bio i srpski predsjednik B. Tadić
Foto: REUTERS/PIXSELL

Prošlogodišnjem butmirskom paketu ustavnih promjena u BiH, koji su pokušali progurati, prije svega, ministri vanjskih poslova Španjolske i Švedske, odlučno se protivila Srbija. Čak je diplomacija Srbije upregnula sve svoje snage da ove pregovore miniraju Amerika i Rusija. U službenoj korespodenciji koju je Amerikancima i Rusima uputio savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Jovan Ratković, a čiji je sadržaj objavljen na stranicama WikiLeaksa, izražava žaljenje što butmirski proces nije niti će producirati sporazum s brojnim elementima plana, koji bi bio prihvatljiv za sva tri konstitutivna naroda. Veleposlanik Jovan Ratković u dopisu koji je poslao američkom, turskom i ruskom veleposlaniku, izrazio je pesimizam Srbije o dobrim izgledima za ustavne reforme u BiH u svjetlu održavanja listopadskih općih izbora.

On se diplomatski ograđuje da mu je žao što Španjolska, kao tadašnja predsjedateljica EU-a, neće u svojim posljednjim pokušajima uspjeti postići bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama u BiH, prije nego što krene predizborna kampanja. “Bilo bi bolje”, stoji u pismu, “da se izbjegne pristup “sve ili ništa” - zaključuje Ratković. Savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove ponovio je da Vlada Srbije podržava teritorijalni integritet BiH i ne slaže se s tvrdnjama da većina stanovnika Republike Srpske podržava odcjepljenje i pripojenje Srbiji.

Ratković piše da je pogrešno izradu ustavnih promjena vezati kao preduvjet za pristup BiH u NATO-ov Akcijski plan status za BiH, sugerirajući da nije točno da većina bosanskih Srba ne želi pristup NATO Savezu. Podsjetimo da je i američka i ruska diplomacija rezervirano gledala na otvaranje paketa ustavnih promjena u vojnoj bazi Bumir kod Sarajeva, koji je pokrenula španjolska vlada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.