Suradnja

Srbija izvozi u Irak avione za obuku i ratno djelovanje

lasta 95 (1)
Foto: Ministarstvo obrane Srbije
1/4
06.08.2010.
u 09:57

Obrambena industrija Srbije izvezla je na svjetsko tržište u 2009. robu vrijednu oko 300 milijuna dolara, a zaključila je nove ugovore vrijedne više od 500 milijuna dolara, prije svega s Irakom, Alžirom i Egiptom.

BEOGRAD - Nakon što je Srbija prije dva dana isporučila tri aviona tipa Lasta 95, Irak je zadovoljan poštivanjem potpisanih ugovora o roku i kvaliteti pa je zainteresiran Srbiju angažirati na rekonstrukciji aviobaze, gradnji vojne bolnice i za isporuku streljiva svih kalibara, pišu beogradski mediji nakon što se ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac vratio iz posjeta Iraku gdje je s domaćinima razgovarao o vojno-gospodarskoj suradnji Beograda i Bagdada.

Obrambena industrija Srbije izvezla je na svjetsko tržište u 2009. robu vrijednu oko 300 milijuna dolara, a zaključila je nove ugovore vrijedne više od 500 milijuna dolara, prije svega s Irakom, Alžirom i Egiptom. Godine 2009. najveći gospodarski partner bio je upravo Irak, podsjećaju mediji u Srbiji. Sve naoružanje i vojna oprema ugovoreni za izvoz u Irak isporučeni su, osim tehnički najsloženijeg proizvoda koji Srbija izvozi, proizvođača Utva iz Pančeva - zrakoplova tipa Lasta 95.

Vojska Iraka naručila je 20 letjelica, uz zahtjev da su osposobljeni i za borbenu obuku i ratno djelovanja. Isporuka preostalih letjelica planirana je do kraja godine, kada će ovaj tip aviona činiti osnovu iračkog zrakoplovstva za obuku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije