politički presedan

Srbija i u lipnju bez datuma za početak pregovora za ulazak u EU

srpska zastava,srbija
Filip Brala/PIXSELL
09.03.2013.
u 08:51

U tom slučaju pregovori ne bi bili formalno otvoreni, ali bi započeo tehnički rad na njihovoj pripremi, što je za Srbiju još važnije, kazala je šefica Ureda za EU integracije

Kako doznaju beogradske Večernje novosti, europske vođe najbliži su odluci da u lipnju, na summitu u Bruxsellesu Srbiji ne daju točan datum početka pregovora o pristupanju EU, ali bi mogli odobriti početak izrade pregovaračke platforme.

Ovakva formulacija bila bi neka vrsta presedana, pišu Novosti, jer se takvo što nije dogodilo u dosadašnjem procesu proširenja EU.

No, analitičari ocjenjuju kako ni na taj način "pomirene razlike unutar same Unije, zadovoljena pozicija Njemačke koja smatra da je još rano za konkretan datum, ali i odano priznanje Srbiji za očigledne napore koje ulaže u postizanju dogovora s Prištinom".

Direktorica Ureda za EU integracije Milana Pajević kaže kako je ovo srednje rješenje, neka vrsta ”predfaze pregovaranja”, trenutno najrealnije jer "u tom slučaju, pregovori ne bi bili formalno otvoreni, ali bi započeo tehnički rad na njihovoj pripremi, što je za Srbiju još važnije".

Mediji u Srbiji nagađaju kako bi do pomicanja datuma moglo doći i stoga što se Bruxelles želi prvo uvjeriti u primjenu dogovora s Prištinom na terenu, a Novosti ocjenjuju kako bi Litva, koja 1. srpnja preuzima predsjedavanje EU, mogla usporiti europski put Srbije, budući je ”razočarana u Srbiju” zbog izbora predsjedavajućeg Glavne skupštine UN, kada je izabran srpski kadar Vuk Jeremić, a ne kandidat Litve.

>>Dačić poručio Thaçiju da na sjever Kosova može samo s oružjem

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije