Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Srbi traže smjenu ministra obrane BiH Selme Cikotića

Haaški osuđenik Rasim Delić pokopan je u Sarajevu uz sve vojne i državne počasti
21. travnja 2010. u 10:02 0 komentara 112 prikaza
delic
Foto: afp

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH Slobodan Šaraba zatražit će na narednoj sjednici Komisije da bude predložena smjena ministra obrane BiH Selme Cikotića zbog "zloupotrebe Oružanih snaga BiH tijekom sahrane Rasima Delića".

"Ako na današnjoj sjednici Zastupničkog doma ne bude pokrenuto pitanje smjene, to ćemo tražiti posredstvom Komisije", rekao je Šaraba i dodao da je riječ o klasičnoj zloupotrebi i položaja i institucije koju (Cikotić) predstavlja.

On je naglasio da je takvo ponašanje ministra odbrane neprihvatljivo i da očekuje široku podršku za njegov opoziv.

"Zloupotrebom Oružanih snaga BiH na sahrani Delića, Cikotić je ponizio sve srpske žrtve koje su nastradale u proteklom ratu", rekao je Šaraba za "Nezavisne novine".

Nema konzultacija

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da on uopće nije konsultiran kada je riječ o sahrani Rasima Delića i korištenju kapaciteta Oružanih snaga BiH, mada je to trebalo da bude učinjeno.

"Nesporno je da su procedure prekršene. Nisam dao odobrenje ni nalog da vojne snage sudjeluju u sahrani Rasima Delića i ovakve slučajeve treba ispitati, ali to je već političko pitanje koje izlazi iz mojih okvira", naveo je Milojčić i dodao da do kraja treba ispitati tko je i na koji način angažirao Oružane snage BiH da se takve situacije u budućnosti ne bi ponavljale.

Kršenje procedure

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac suglasan je da su procedure prekršene, ističući da pitanje odgovornosti i pokretanje postupka zbog kršenja procedura treba da pokrene Predsjedništvo BiH ili Savjet ministara BiH.

"Sigurno je da su procedure prekršene i to pitanje treba otvoriti da kasnije ne bi bilo zloupotreba, jer izgleda da je ovdje sve moguće. Sasvim sigurno, čovjek koji je osuđen za ratni zločin ne može biti sahranjen uz vojne počasti", rekao je Marjanac.

Predstavnici srpskih i hrvatskih stranaka oštro su reagirale zbog sahrane Delića po najvišim državnim, vojnim i vjerskim počastima, ocjenjujući da je to nepoštovanje srpskih žrtava i pokazatelj da se u BiH vodi politika dvostrukih mjerila kada su u pitanju žrtve i zločinci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.