ODGOVOR

Srbi napuštaju državne institucije

dodik
Dejan Moconja
04.05.2011.
u 09:23

- Naša reakcija će biti brza i odlučna. Nećemo dopustiti da OHR nastavi provoditi nasilje nad demokracijom u BiH, kazao je za naš list jedan visokopozicionirani srpski dužnosnik.

Ako visoki predstavnik posegne za bilo kakvim sankcijama protiv vlasti Republike Srpske ili vodećih dužnosnika tog entiteta, svi imenovani i izabrani srpski dužnosnici napustit će pozicije u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kako doznaje Večernjak, ovakav odgovor na eventualne Inzkove sankcije u Banjoj Luci je već dogovoren i razrađen.

Brza reakcija

- Naša reakcija će biti brza i odlučna. Nećemo dopustiti da OHR nastavi provoditi nasilje nad demokracijom u BiH, kazao je za naš list jedan visokopozicionirani srpski dužnosnik.

Visoki predstavnik još nije obznanio hoće li i kakve sankcije nametnuti vlastima RS-a zbog raspisivanja referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH. Ipak, jasno je stavio do znanja da ga u tome može spriječiti samo povlačenje odluke o referendumu, što vlasti u Banjoj Luci odlučno odbijaju. Sarajevski mediji i političke strukture priželjkuju da Inzko poništi odluku o referendumu, ali i kazni predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ako se takav scenarij ostvari, institucije vlasti RS-a pozvat će sve imenovane i izabrane dužnosnike iz tog entiteta da napuste pozicije u državnoj administraciji. Osim predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, povukli bi se s pozicija i državni premijer Nikola Špirić, ministri Sredoje Nović i Mladen Zirojević, zamjenici ministara Živko Marjanac, Ana Trišić-Babić i Mladen Simić, ali i svi drugi dužnosnici. Izuzetak bi bili samo oni koji imaju status državnih službenika, budući da bi njihovo nepojavljivanje na radnome mjestu povlačilo primjenu zakonskih sankcija, uključujući otkaz.

Osim političkih, poziv na povlačenje iz institucija BiH bi trebao obuhvatiti i srpske dužnosnike u pravosuđu i svim drugim strukturama države. Neizvjesno je, međutim, kakav bi bio njihov odziv. U svakom slučaju, ovakav odgovor iz RS-a na eventualne sankcije potpuno bi blokirao državnu vlast koja ionako od listopada prošle godine radi u smanjenom kapacitetu. Politička kriza, nakon što su Hrvati izbačeni iz vlasti, dodatno bi se produbila, a pregovori o formiranju nove državne vlasti praktično postali nemogući.

Stupanje na snagu

Da vlasti RS-a ne kane posustati usprkos prijetnjama OHR-a, pokazuje i to što je Povjerenstvo za provedbu referenduma jučer najavilo početak svog rada. Predsjednik Povjerenstva Aleksandar Radeta izjavio je da prije početka rada ipak moraju dobiti i rješenja. Naime, svi akti i odluke koje usvoji Narodna skupština RS-a moraju proći i verifikaciju u Vijeću naroda RS-a, pa tek onda mogu stupiti na snagu. Kada dobiju potvrdu, kaže Radeta, počet će odmah s radom, a među prvim aktivnostima naveo je izradu pečata. Potom će uslijediti donošenje poslovnika o radu, imenovanje povjerenstava po općinama, odluka o tiskanju referendumskih listića...

Ključne riječi

Komentara 10

TI
timtomtumb
10:31 04.05.2011.

dok je frka trebamo i mi Hrvati u pederaciji napraviti referendum.

KI
kitikat
10:42 04.05.2011.

nadam se da ce istrajati srbi,i da ce svi napustiti funkcije,idealno,odose sami,i nikad vise dodik nece biti na nekoj funkciji ,

AN
Ana33
07:11 05.05.2011.

Nema opstanka Hrvatima u BiH džamahiriji AKO Dodig i Srbi budu poraženi od korumpirane tzv \"međunarodne zajednice\"... čitaj Amerikanaca! Jedina nada je hrabri i odlučni Putin! On je tim tipovima rekao NET!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?