VINKO DUMANČIĆ

Spremni smo odgovoriti izazovima, spriječiti kriminal i korupciju

dumančić
08.06.2012.
u 10:02

Samo u prva tri mjeseca 2012. zabilježeno je 407 prijelaza granice osoba za kojima su raspisane tjeralice, raspisi o traganju, zabrane prijelaza granice ili se radi o sigurnosno- interesantnim osobama

Granična policija BiH je prema ocjeni domaćih i međunarodnih institucija jedna od najboljih policijskih agencija u BiH. U središtu je pozornosti zbog pristupanja RH EU s kojom imamo najdužu granicu, ali i zbog priprema za ovaj proces unutar BiH. Djelatnici ove agencije već 12 godina budno čuvaju granicu, suočavaju se s raznim izazovima i poteškoćama. O ovome, ali i o drugim temama razgovarali smo s ravnateljem Granične policije BiH, Vinkom Dumančićem.

Granična policija BiH bilježi 12 godina postojanja. Možete li dati ocjenu u prethodnom razdoblju i objasniti trenutačno stanje u kojem se nalazi ova policijska agencija?

Za proteklih 12 godina nedvojbeno smo pokazali sposobnost da učinkovito obavljamo poslove iz zakonom propisanih mjerodavnosti i da odgovorimo na sve izazove i promjene sigurnosnog stanja na granici. Bilježimo napredak u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala. To su prepoznale institucije iz BiH i inozemstva ističući da je GP BiH jedna od najuspješnijih graničnih policija u regiji JI Europe. Ispunili smo sve uvjete u procesu vizne liberalizacije i učinili mnogo na ispunjavanju drugih uvjeta proizašlih iz Odluke o liberalizaciji viznog režima. Bez obzira na napredak još se suočavamo s određenim problemima koji umnogome otežavaju naš rad. Među najznačajnijim ističem neobilježenost granične crte i nepostojanje ugovora o razgraničenju sa susjedima, slabu infrastrukturu na graničnim prijelazima i neadekvatne smještajne kapacitete, nedovoljnu tehnička opremljenost, kadrovsku nepopunjenost, te nedostatak proračunskih sredstava.

Nakon najave štrajka upozorenja Sindikata GP BiH, zabilježena su i višesatna čekanja za vrijeme proteklih blagdana. Koliko je štrajk doprinio gužvama na prijelazima?

Rekao bih da su višesatna zadržavanja na graničnim prijelazima uobičajena tijekom vjerskih i državnih praznika, kao i smjene turista za vrijeme ljetne turističke sezone, a osobito na prijelazima koji nemaju potrebnu infrastrukturu za veliku frekvenciju prometa. Npr. samo početkom svibnja na svim međunarodnim graničnim prijelazima zabilježena je značajno povećana frekvencija prometa osoba i vozila. Tako je od 30.4.2012. do 2.5.2012. u odnosu na isto razdoblje prošle godine evidentirano 20,90 posto više putnika u prijelazu granice.

Kako i koliko provjere na hrvatskoj granici utječu na gužve?

Bitno je i istaknuti da je Hrvatska u cilju priprema ulaska u EU u znatnoj mjeri pojačala granične provjere. To se ogleda u evidentiranju svih osoba i vozila u prijelazu granice. Osobito bih istaknuo kako su naši djelatnici i u ovim otežanim uvjetima rada pokazali profesionalnost i maksimalnu posvećenost izvršavanju zadataka. Primjera radi, navodim kako su od 30.4.2012. do 3.5.2012. na državnoj granici lišene slobode dvije osobe po potragama INTERPOL-a, osam po potragama bh. nadležnih tijela, te da je oduzeto 33 dokumenta koja nisu bila valjana.

Gdje su najdulja zadržavanja na granici?

Moram reći kako su najdulja zadržavanja zabilježena na MGP Brod, preko kojeg na godišnjoj razini pređe oko 12,8 posto od ukupnog broja osoba koji prelaze granicu. Radi se o prijelazu koji ima jednu ulaznu i jednu izlaznu traku. Osim toga višesatna čekanja su zabilježena i na MGP Gradiška koji nema potrebnu infrastrukturu, kao i na prijelazima Gorica, Doljani, Crveni Grm... Radi se o graničnim prijelazima koji nemaju adekvatne objekte, neki od njih nemaju rampe, vodu, el. energiju, a neki čak nisu ograđeni i osvijetljeni. Od 55 međunarodnih graničnih prijelaza, samo njih 14 zadovoljava uvjete za rad.

Na koji način se Granična policija BiH priprema za ulazak Hrvatske u EU?

BiH ima najdužu granicu sa Hrvatskom, od 987 km na kojoj se nalazi 30 međunarodnih graničnih i 25 graničnih prijelaza za pogranični promet. Suradnja Granične policije BiH s MUP-om Hrvatske se odvija na svim razinama. Potpisan je novi Sporazum o readmisiji s Hrvatskom, koji predviđa obvezu preuzimanja svih državljana trećih zemalja koji su nezakonito ušli na teritorij jedne zemlje, bez dodatnih administrativnih procedura. U postupku je donošenje novog ugovora o određivanju graničnih prijelaza kojim će biti izvršena kategorizacija graničnih prijelaza i definirani tzv. BIP prijelazi na kojima će se nalaziti sva potrebna infrastruktura neophodna za kontrolu roba koje ulaze u Hrvatsku.

U planu je i uspostavljanje kontakt-centra između BiH i RH. O čemu je riječ?

Osobit doprinos međusobnoj suradnji ogledat će se i kroz uspostavljanje zajedničkog kontakt-centra na Graničnom prijelazu Pozla Gora u Hrvatskoj u kojem će zajedno raditi pripadnici GP BiH i MUP-a RH. To će nam umnogome pomoću u boljoj komunikaciji i suradnji. U tijeku su završni pregovori oko uspostavljanja ovog centra i uskoro očekujemo potpisivanje protokola. U postupku je i izrada novog sporazuma o pograničnom prometu koji će biti usklađen sa EU standardima. Istim će biti regulirano izdavanje pograničnih propusnica za osobe koje borave u pograničnom području. Istodobno se vrši izmještanje zajedničke lokacije na dva granična prijelaza u Neumu na novoizgrađane prijelaze sa znatno boljim uvjetima rada. Mogu reći da će i dalje u primjeni biti s Hrvatskom potpisani protokoli koji se odnose na zajedničke ophodnje, službenike za vezu, službeni tranzit, te zajedničke istražne timove.

Kako će se ulazak RH u EU reflektirati na rad Granične policije BiH u sljedećem razdoblju?

Granična policija pristupanje Hrvatske EU vidi kao dodatni podstrek kako bi u međusobnoj suradnji unaprijedili granične provjere i nadzor granice sukladno preporukama EU-a. Općenito - sigurnost granica, kao i osoba koje je prelaze, naš su zajednički cilj koji nastojimo ostvariti putem međusobne suradnje i koordinacije aktivnosti. Pored ovoga važno je da razvijamo i informacijske tehnologije koje su od velikog značaja za obavljanje graničnih provjera. Na ovaj način dat ćemo puni doprinos naporima BiH na putu europskih integracija.

Hoće li novi tzv. BIP prijelazi zahtijevati angažiranje dodatnog broja ljudi i koliko se GP BiH suočava s problemom kadra?

Već sam spomenuo da postoji čitav niz problema koji otežavaju rad GP BiH već dulje razdoblje, a u perspektivi bi mogli dovesti u pitanje dinamiku daljeg razvoja. Još uvijek se suočavamo s problemom kadrovske nepopunjenosti. Do pune sistematizacije nam nedostaje 296 policijskih službenika, a sa otvaranjem dva nova BIP granična prijelaza će biti neophodno uposliti još 100 ljudi. Prema preliminarnim informacijama o proračunu GP BiH za 2012. neće biti dovoljno financijskih sredstava za zapošljavanje novih ljudi, niti za kupovinu dijelova odore. Naime, rokovi za zamjenu odora istekli su još 2010. i 2011. zbog čega su postojeće dotrajale i neuredne. Isto tako, i dalje na godišnjoj razini izdvajamo oko 600.000 KM od čega oko 200.000 KM za zakupninu smještajnih objekta tri terenska ureda. Razlog tome je što još uvijek nije usvojen proračun za višegodišnja kapitalna ulaganja kojim bi dugotrajno napravili značajne uštede. GP BiH je kupila potrebno zemljište, izradila projekte i osigurala svu potrebnu dokumentaciju za gradnju.

Jesu li u prethodnom razdoblju ostvareni značajniji pomaci u razvoju suradnje s drugim mjerodavnim tijelima?

Trajno smo opredijeljeni za suradnju. Na osnovi potpisanih sporazuma, memoranduma i protokola Granična policija BiH ostvaruje uspješnu suradnju s Obavještajno sigurnosnom agencijom (OSA), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Službom za poslove sa strancima, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Federalnim ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom unutarnjih poslova RS-a, županijskim MUP-ovima, Policijom Distrikta Brčko, Tužiteljstvom i Sudom BiH i drugima. Kontinuirana suradnja se ostvaruje i s Ministarstvom sigurnosti BiH, Zajedničkim povjerenstvom za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, kao i s organima obuhvaćenim Strategijom integriranog upravljanja granicom.

Koliko je bitan razvoj suradnje sa zemljama regije i susjedima?

Za nas je veoma bitan razvoj suradnje sa susjednim i zemljama tzv. regije JI Europe koja se intenzivira u kontinuitetu. Već na početku 2012. najavljen je nastavak potpore Njemačke, SAD-a i Europskog povjerenstva u jačanju naših operativnih kapaciteta, koja se ogleda u doniranju opreme i obuka naših pripadnika. S obzirom da je proces zaštite granica od svih oblika prekograničnog kriminala veoma bitan segment u predstojećem procesu europskih integracija BiH, u prethodnom razdoblju je znatno intenzivirana suradnja s Europskom agencijom za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica EU-a (FRONTEX-om). U 2011. smo sudjelovali u dvije operativne akcije pod okriljem FRONTEX-a, a u travnju 2012. policijski službenik GP BiH je za vrijeme realizacije združene akcije “Neptune 2012.“ imao značajnu ulogu u otkrivanju krijumčara oružjem na međunarodnom graničnom prijelazu u Sloveniji.

Granična policija je uspostavila novu aplikaciju za granične provjere, je li i koliko time unaprijeđen rad?

Nova aplikacija uspostavljena je uz podršku Europskog povjerenstva na principima Schengenskog informacijskog sustava (SIS), a odražava EU standarde u području graničnih provjera. Putem ove aplikacije s međunarodnih graničnih prijelaza vrši se izravan pristup svim eksternim i internim bazama podataka relevantnim za granične provjere. Aplikacija koja je najbitniji segment informacijskog sustava GP BiH značajno je unaprijedila rad i donijela konkretne rezultate.

Koji su konkretni pokazatelji tih provjera. Ima li poboljšanja?

Rezultati su vidljivi. Samo u prva tri mjeseca 2012. evidentirano je 407 prelazaka granice osoba za kojima su raspisane potrage, raspisi o traganju, zabrane prijelaza granice ili se radi o sigurnosno-interesantnim osobama. To je za 16,95 posto više u odnosu na isto razdoblje 2011. U prvom tromjesečju 2012. slobode je lišeno i mjerodavnim tijelima u BiH predano 98 osoba, od kojih je pet stranih državljanina predano Sudu BiH na osnovi potjernica INTERPOL-a. Identificirano je čak 293 dokumenta koja nisu bila valjana za prijelaz granice. Ovaj trend je nastavljen i u travnju i svibnju 2012., a ovisno o raspoloživim proračunskim sredstvima aplikacija bi u sljedećem razdoblju trebala biti nadograđena i modulom automatskog čitanja registracijskih pločica i kontrole u bazama podataka.

Kakvi su rezultati na suzbijanju krijumčarenja preko granice?

Nastavili smo s trendom uspješnih zapljena opojnih droga i krijumčarenih cigareta preko državne granice. Svakog mjeseca se bilježi veće zapljene droga, od kojih je najznačajnija realizirana polovinom ožujka na MGP Deleuši (12,6 kg marihuane). Za prva tri mjeseca 2012. zaplijenjeno je 12.761 kutija cigareta, u vrijednosti 37.000 KM, što je povećanje za oko 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Općenito mogu istaknuti da je za prva tri mjeseca 2012. otkriveno za 26,7 posto više kaznenih djela i za 27,30 posto više prekršaja u odnosu na isto razdoblje 2011.

Jesu li prethodno najavljivanje aktivnosti u pravcu tzv. nulte tolerancije korupcije u GP BiH imale rezultata?

Svi registrirani slučajevi nezakonitog postupanja službenika GP BiH kao i žalbe građana na rad i postupanje naših pripadnika su istražene i poduzete su propisane mjere. Koliko se provodi Akcijski plan borbe protiv korupcije u GP BiH govori činjenica da je trenutačno u GP BiH na privremenoj suspenziji 19 policijskih službenika zbog pokrenutih postupaka i osnovanih sumnji da su počinili kazneno djelo “zlouporaba službenog položaja“, od kojih su dva pravomoćno osuđena. S druge strane sve češći su primjeri da GP BiH institucijama podnosi izvješća protiv osoba koje su pokušale podmititi ili korumpirati naše pripadnike.

I evo na kraju, prošlo je 12 godina od osnivanja Granične policije. Danas je i proslava. Što biste poručili svojim djelatnicima?

Dopustite mi prije svega da svim djelatnicima čestitam 6. lipnja - Dan Granične policije BiH. Ponosan sam na sve uspjehe naših djelatnika. Njihov entuzijazam, profesionalan i odgovoran odnos prema poslu i zadaćama značajno su doprinijeli da Graničnu policiju BiH danas relevantni čimbenici prepoznaju kao jednu od najuspješnijih agencija. Mi želimo ostati na tom putu, doprinijeti ulasku BiH u EU, u čemu imamo značajnu ulogu i dalje se boriti protiv svih oblika prekograničnog kriminala. Uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti odgovoriti na sve buduće izazove.

Što poručiti građanima BiH?

Veoma je bitno istaknuti da su i BiH i Granična policija na europskom putu. Granična kontrola se sada vrši u skladu s EU standardima. Hrvatska je kontrolu postrožila radi ulaska u EU. Ide nam ljeto i gužve. Zato molim i građane da imaju strpljenja i razumijevanja u ovakvim situacijama. Mi smo u njihovoj službi i bitno je da se ta činjenica ne zaboravi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?