Premijer liga

Zrinjski osigurao Ligu za prvaka, Široki opasno “visi”

BiH,26.11.16. Mostar,Stadion Bjeli brijeg,   Pripremna utakmica  Zrinjski - Zeljeznicar Photo:Stojan Lasic
08.12.2016.
u 09:00

Petnaesto zajedničko nogometno prvenstvo u Premijer Ligi BiH po mnogo čemu je specifično, a bit će još “specifičnije” u proljetnoj sezoni. Do sada je odigrano 18 redovitih kola, krajem veljače slijedi nastavak od još četiri kola. Nakon toga igrat će se doigravanje, u dvije mini skupine.

Liga za prvaka i ostanak

U prvoj će se šest najbolje plasiranih boriti za naslov prvaka, dok će šest lošije plasiranih iz “uvodnoga” dijela prvenstva igrati u Ligi za ostanak. Sustav natjecanja je nov, pa je teško sada reći koliko je dobar i pravedan. Jer, svih 14 prethodnih prvenstava igralo se po sustavu “svatko protiv svakoga kući i u gostima”, pa se na taj način na temelju osvojenih bodova (i gol-razlike) utvrđivao prvak, sudionici europskih kupova i klubovi koji su ispadali iz lige. Jedan od paradoksa u aktualnom prvenstvu je da Premijer liga broji najmanje klubova u svojoj povijesti – samo 12, ali će se kroz prvenstvo igrati čak 32 kola (u sezoni 2002./03. liga je imala 20 klubova i igrano je 38 kola, a svih sljedećih sezona igrala se “liga 16” s po 30 kola).

Zrinjski s 38 bodova

U sljedeću sezonu kao vodeći ulazi Zrinjski (38 bodova), koji je i teorijski (jedini) osigurao Ligu za prvaka. Drugo Sarajevo (31) u završnici jeseni nanizalo je pet uzastopnih pobjeda, te se približilo Zrinjskom na četiri (dostižna) boda. Željezničar (32) je doživio “renesansu” nakon što je na klupu sjeo novi trener Slavko Petrović, pa i taj klub može stići Zrinjski. Ako ne u četiri sljedeća kola, onda svakako u doigravanju. Najpozitivnije iznenađenje jeseni je novak Krupa (30), za koju do ove sezone veliki dio poznavatelja nogometa u BiH nije ni čuo. Radnik (30) je u prošloj sezoni pokazao vrijednost, kada je osvojio prvi domaći trofej, Kup BiH i izborio Europu. Na putu je ponoviti podvig. Sloboda (29) je, nakon što ju je napustio gazda Azmir Husić, te trener Husref Musemić počela “kliziti” u ponor, ali “klizanje” je zaustavio novi trener Vlado Jagodić. Ako je Krupa najpozitivnije, Široki Brijeg ((23) najnegativnije je iznenađenje sezone. Ne izbori li Široki Ligu za prvaka, njegove će pristaše pamtiti prošlu sezonu kao najneuspješniju nakon rata. U preostala četiri kola više ne odlučuje sam o svojoj sudbini glede ulaska u Ligu za prvaka, no prvi mu je uvjet za uspjeh pobjeđivati “sve po spisku”, nadajući se posrtajima Slobode, koja ima tri boda više ili Radnika i Krupe (4 boda više). Mladost (22) je sezonu počeka odlično, drugi “tako -tako”. Sve je krenulo nizbrdo odlaskom trenera Ibre Rahimića. Vitez (20) “pliva” u okviru svojih mogućnosti i ambicija, a one su kao i kod Mladosti – ostanak.

Čelik i Olimpic na rubu

Pobjedom u zadnjem kolu jeseni protiv Olimpica na Otoci, Metalleghe (15) je stekao realne izglede za ostanak.

Dva zadnja mjesta na ljestvici drže “dva brata uboga”, Čelik i Olimpic s po 9 bodova. U igri su još 42 boda, pa nije korektno proglasiti Čelik i Olimpic budućim članovima Prve lige FBiH. Ali, ako oboji u stanci ne naprave radikalne promjene (igračke, stručne, financijske...), ispadanje je sigurno kao što je sigurno da je Zemlja okrugla...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije