Liga prvaka

Zrinjski još ne može proći klub kakav je Legia

21.07.2016.
u 09:00

Zrinjski je u uzvratnom susretu 2. pretkola Lige prvaka poražen od Legije iz Varšave (2:0). Poljaci su s dva pogotka srbijanskog napadača Nemanje Nikolića napravili dovoljno kako bi prošli u iduću fazu Lige prvaka. Zrinjski se predstavio u solidnom svjetlu, ali sve dok klubovi s naših prostora budu zadovoljni uzrečicom “nismo se osramotili”, teško će ovdašnji nogomet i klubovi biti malo ambiciozniji na europskim borilištima.

Vidljiva razlika

Zrinjski će u budućnosti morati napraviti puno više kako bi premostio prepreku poput Legije, koja je u ovom trenutku možda 3. liga europskog nogometa. Ipak, s ovog gledišta, sve je u toj nogometnoj Europi tako daleko od najboljega što u ovom trenutku može ponuditi i prvak Premijer lige BiH. Svi ostali bh. klubovi koji su igrali u Europi u ovoj sezoni idu svojim rezultatima u prilog toj tezi. Nekada bh. klubovi pruže dobre izvedbe u pripremnim razdobljima protiv nekih hrvatskih klubova pa stvore lažni dojam kako je možda Premijer liga BiH “tu negdje s 1. HNL, s izuzetkom možda Dinama”. Klubovi iz 1. HNL su već puno značajniji sudionici na europskoj sceni.

Bh. klubovi će to možda biti kada budu rasli u svakom organizacijskom pogledu, pogotovo u novčanom, jer vrhunski nogomet zahtijeva puno više novca negoli njime trenutačno barataju i najbogatiji klubovi u Premijer ligi BiH.

No, vratimo se Zrinjskom. Mostarci su dobro parirali u prvom dijelu, dok su u posljednjih pola sata znatno pali. Vidjelo se kako pola momčadi Zrinjskog više ne može dodati gas kako bi se stigao rezultatski zaostatak. Legia koja već neko vrijeme igra u ritmu srijeda - vikend izgledala je bolje kako je utakmica odmicala. Postojala je tu i razlika u iskustvu. Kako su postigli dva pogotka, Poljaci su stali na loptu i organizirano čuvali vodstvo, taktički su zatvorili utakmicu s nekoliko izmjena, na kraju ostvarili rutinsku pobjedu.

Zrinjski je imao svoje prilike i tko zna, da je neku od njih zabio, možda bismo pisali drukčiji tekst. Legia definitivno ima puno mana za ambicije koje sebi postavlja, a to je skupna faza Lige prvaka, ali te mane Mostarci nisu uspjeli iskoristiti.

Legia je bila bolja

- Došli smo u Varšavi s nadom kako ćemo igrati kao u drugom poluvremenu u Mostaru. Na početku utakmice smo bili uspješni, ali smo gubili na poluvremenu. Pokušavali smo izjednačiti i nismo uspjeli. Legia je bila bolja od nas i to se vidjelo na terenu. Čini se kako smo odigrali dobru utakmicu. Legiji želim sve najbolje u nastavku natjecanja. Nemanja Nikolić je večeras pokazao klasu, ali ni to nas nije iznenadilo, kao ni sastav Legije. Nije bilo nepoznanica - kazao je nakon utakmice trener Zrinjskog Vinko Marinović.

Taj Nikolić je sigurno najopasniji igrač Legije i kada nije u formi. Kod njega je bio vidljiv simpatični trbuščić ispod dresa, ali je riječ o igraču visokog kalibra kada i takav predstavlja veliku opasnost.

Ono što Zrinjski ima je solidna podloga za budućnost.

Mostarci su uglavnom sačuvali najvažnije nogometaše iz prošle sezone i imaju temelj za neke iduće izlaske u Europu kada bi mogli ponuditi više.

Na utakmicama s Legijom, te svojedobno na utakmicama protiv Maribora, Zrinjski je mogao puno naučiti.

Iduće sezone igra se Premijer liga s 12 klubova koja bi logično trebala biti barem malo jači filtar za klubove koji izbore Europu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?