IZAZOV KARIJERE MOSTARCA

Životni put Adnana Čustovića: Igrao je s Džekom, zabijao protiv Courtoisa

Adnan Čustović
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL
1/2
29.08.2023.
u 08:07

Čustović je rođen u Mostaru, a svoju nogometnu karijeru počeo je u mlađim kategorijama Veleža. Tamo je bio sve do svoje 21. godine kad je otišao put slovenskog Triglava te se nakon dvije godine uputio u redove tadašnjeg francuskog prvoligaša Le Havrea

Računajući kraj prošle i početak ove sezone, Hajduk je izjednačio klupski HNL rekord koji je postavio pod trenerskim vodstvom Ante Miše 2009. godine. Splitski prvoligaš trenutačno je na devet uzastopnih ligaških pobjeda, a osim igrača, najviše zasluga za taj niz ide dvojici trenera; glavnom treneru Ivanu Leki koji je vodio šest od devet tih utakmica te pomoćnom treneru Adnanu Čustoviću koji je zbog suspenzije glavnog trenera vodio preostale tri u tom nizu.

Zaigrao protiv Hrvatske

Kao glavni trener Čustović će voditi još dvije ligaške utakmice Hajduka, domaći dvoboj protiv Istre drugog rujna te gostujući ogled protiv Gorice 16. rujna te tako ima mogućnost biti trener koji je vodio rekordnu 10. utakmicu Hajduka u nizu pobjeda. Budući da je blizu tog rekorda u kojem je svakako važan kotačić, vrijedi pogledati njegov životopis, pogotovo jer smo komunikacijom s javnosti i čitateljima shvatili da se o Adnanu Čustoviću u široj hrvatskoj javnosti zapravo ne govori i ne zna baš puno.

Čustović je rođen u Mostaru, a svoju nogometnu karijeru počeo je u mlađim kategorijama Veleža. Tamo je bio sve do svoje 21. godine kad je otišao put slovenskog Triglava te se nakon dvije godine uputio u redove tadašnjeg francuskog prvoligaša Le Havrea. U Francuskoj je nastupao i za Lavallois i Amiens, a zatim je 2005. godine otišao u Belgiju, gdje je igrao sve do 2014. godine i svojeg umirovljenja, a nastupao je za Gent, Mouscron, Beerschot i Tournai. Zabijao je i velikim golmanima poput Courtoisa, u utakmici Genta i Genka. U svojem igračkom životopisu Čustović, koji je najčešće igrao kao desno krilo, ima 176 nastupa u belgijskoj prvoj ligi te 16 nastupa u prvom rangu francuskog nogometa.

Uspio je Čustović tijekom karijere doći i do pet nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Najviše mu u sjećanju definitivno ostaje utakmica iz lipnja 2007. godine kada je BiH u kvalifikacijama za Euro pred 20 tisuća ljudi pobijedila Tursku na Koševu s 3:2, a Čustović je ušao u igru u posljednjih osam minuta te u 89. minuti postigao pogodak za veliku pobjedu. Za taj pogodak mu je, zanimljivo, iz kornera asistirao bivši igrač Hajduka i Dinama Mirko Hrgović, a u toj utakmici su za BiH još igrala i imena poput Džeke, Misimovića i Pandže, dok su na suprotnoj strani stajale turske legende poput Sukura, Recbera, Bastürka, Altintopa i Turana. Od preostalih Čustovićevih nastupa za BiH zanimljivo je izdvojiti i ludu prijateljsku utakmicu, također iz 2007., u kojoj je Hrvatska svladala BiH s čak 5:3.

Vratimo li se na trenutak na Čustovićeve igračke dane u Belgiji, dolazimo i do njegove poveznice s Ivanom Lekom, inače vršnjakom (obojica 45 godina). Više puta su Čustović i Leko bili na protivničkim stranama u prvoj belgijskoj ligi, a nakon završetka igračke karijere u toj su zemlji zajedno bili u programu polaganja za trenersku Pro licencu. Kako je i sam Čustović istaknuo, veže ih dugogodišnje prijateljstvo.

Bio previše mekan

U svojoj trenerskoj karijeri Čustović je također najviše iskustva skupio u belgijskoj prvoj ligi, vodeći u 75 utakmica Oostende, Waasland-Beveren i Kortrijk, a između ova dva potonja mandata prvi put je surađivao s Lekom kao pomoćnik u kineskom Shanghai Portu. Bio je i pomoćnik u reprezentaciji BiH tijekom 2020. godine. Nakon otkaza u Kortrijku, za koji Čustović krivi i sebe jer "je bio previše mekan i htio je sve napraviti na lijep način", početkom ove godine ponovno je stigao Lekin poziv. Prihvatio ga je bez razmišljanja jer, kako je sam rekao, "Hajduk je nešto sasvim drugo, veće od bilo kojeg izazova koji je imao u trenerskoj klupskoj karijeri". I zasad mu ide jako dobro...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?