nogomet

Željko Buvač iz BiH zaslužan za Kloppov uspjeh

Avaz
24.09.2019.
u 17:02

Očekivano, Jurgen Klopp je najbolji nogometni trener po izboru FIFA. Tko je on? Kako mu je pošlo za rukom da osvoji tu prestižnu titulu? I tko je državljanin BiH koji je također zaslužan za Kloppov uspjeh?

Ne bi se moglo reći da je Klopp tokom aktivne nogometne karijere bio čarobnjak s loptom, piše dv.com. 

To je postao tek kasnije – kao trener.  Prvobitno je bio na mjestu napadača, ali ubrzo je prebačen na poziciju štopera u klubu Majnc. Ipak, navijačima se svidio njegov stil igre, već tada je Klopp imao posebnu auru i šarm. Jedini je u Majncu imao svoj klub navijača koji su se zvali „Klopos“. 

Sa nogometnog terena prešao je na trenersku klupu 2001, i to prilično neprimjetno. I odmah pozvao svog dobrog prijatelja Željka Buvača, državljanina BiH, rođenog u Omarskoj kod Prijedora. 

Još tijekom zajedničkih igračkih dana u klubu, njih dvojica obećali su da će se sjetiti jedan drugog čim jedan od njih uspije postati trener u profesionalnom nogometnom klubu. Iako je u trenutku kada ga je pozvao Buvač bio mnogo iskusniji trener, on je bez ikakvog razmišljanja preuzeo je mesto Kloppovog pomoćnika. 

„Željko Buvač je jednojajčani blizanac Jirgena Kloppa“, to je rečenica koju su nogometni stručnjaci u Njemačkoj često kasnije citirali u svojim analizama.

Kloppu je tek u trećem pokušaju, 2004. godine, uspjelo da Majnc plasira u Prvu ligu. Nakon pada u Drugu ligu 2007. i ponovnog neuspjeha sljedeće godine, Klopp se oprostio od Majnca – nakon 18 godina provedenih u klubu kao igrač i kao trener.

Nakon toga, najprije je radio kao komentator nogometnih prijenosa na javnom njemačkom servisu ZDF. Svojim humorom i otvorenošću pronašao je put do gledatelja. Potom se 2008. seli u Rursku oblast, gdje ljeta 2008. godine počinje raditi kao trener Borusije iz Dortmunda (BVB). I tada sa sobom u Dortmund povlači Buvača.

Dortmund je u to vrijeme, nakon tri godine neuspjeha, još uvijek bio u procesu preuređenja svojih financija. A ni na nogometnom terenu im nije išlo dobro. Klop je obećao timu da će im pomoći da se vrate „na trasu“. Govorio je: Nećemo kupovati nogometne zvijezde, sami ćemo ih ih stvoriti!

I održao je svoje obećanje. Tada 19-godišnjaci Mats Humels i Neven Subotić zaigrali su na obrambenim pozicijama, što se kasnije ispostavilo kao uspješan potez. Nakon toga, put je Borusiju vodio samo ka vrhu.

Klub iz Dortmunda 2011. je postao prvak Njemačke, a naredne godine osvojio je čak duplu krunu - i prvenstvo i kup. Trener njemačkog prvaka ni tada se nije sramio da javno priznati kako ne donosi nijednu odluku prije nego što se detaljno ne posavjetuje sa Željkom Buvačom. Ali, Klopp je uvijek bio šef i na kraju sam donosi odluku.

Ipak, i pored humora i šarma, Kloppu nije sve išlo od ruke. Gubio je kontrolu. Tako je 2010. godine ušao u raspravu sa sucem.

- Sam se sebe prepao, to nije bilo u redu, pokajnički je naknadno rekao Klopp.

Godine 2013. imao je priliku da osvoji prvu međunarodnu titulu, a potom i Ligu prvaka – u finalu protiv njemačkog rivala Bajerna. Borusija je izgubila 1:2. Sljedeće, 2014. godine, BVB je drugi put zaredom postao viceprvak, nakon čega je počela kriza.

Nakon 18 utakmica Dortmund je bio na posljednjem mjestu na ljestvici. Klop je djelovao iscrpljeno. Ipak, doveo je ekipu do sedmog mjesta Lige Europe, kao i do finala Kupa Njemačke 2015. godine, kada su izgubili od Volfsburga 1:3. U to vrijeme Klopp je već najavio odlazak iz Dortmunda.

Kloppova pauza trajala je pet mjeseci. U listopadu 2015. postao je novi trener Liverpoola. I još jednom sa sobom vodi Buvača – ostaje vjeran sebi i svom pomoćniku.

Kada su ga pitali za komentar na izjavu portugalskog trenera Žozea Murinja „I’m the special one“ (Ja sam onaj koji je poseban), Klopp je odgovorio: 

- Ja sam bio prosječan igrač. Moglo bi se reći: I’m the normal one (Ja sam običan).

Kao treneru Liverpoola nije mu odmah uspjelo osvojiti Ligu prvaka 2018. protiv Reala iz Madrida. Ali ove godine jeste, u finalu protiv Totenhema – iako je nešto ranije, u jesenjem dijelu, njegov Liverpool poražen u Beogradu od Crvene zvezde (2:0). 

- Dobra atmosfera, nije bilo nemoguće igrati, iako je bilo bučno. Prava nogometna atmosfera, tako je Klopp opisao tribine stadiona „Rajko Mitić“.

Titulu Lige prvaka Klopp je posvetio svojoj supruzi, s kojom je u braku od 2005. 

- Moja obitelj uvijek je odlazila na odmor sa srebrnom medaljom, rekla je Kloppova supruga nakon finala u Madridu.

- Ovoga puta je drugačije, ovoga puta je zlato. I u tome ćemo uživati. Drago mi je što sam mogao dati svojoj supruzi zlatnu medalju, rekao je tada Klopp, prenosi Avaz. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije