veliki uspjeh bih

Za svih 6 golova u ligi nacija – šest milijuna maraka

17.11.2018.
u 08:30

Nakon sjajnog doživljaja iz Beča i izvanrednog rezultata u novom natjecanju Lige nacija sportski, posebno nogometni, fanovi mogu biti zadovoljni ukupnim učinkom reprezentacije BiH na travnjaku, ali i još vrjednijim dojmom kvalitete nogometaša, kao i ukupnom slikom i promocijom BiH.

Pokazali više od očekivanog

Sjajnim igrama u četiri natjecateljske utakmice izabranici Roberta Prosinečkog pokazali su više od onog što smo od njih očekivali u ovoj godini, godini koja je donijela prisilnu smjenu generacija i pomlađivanje reprezentacije, ali i godinu koja je dala punu afirmaciju nekih igrača.

- Prvo moram reći kako je ovo bila teška utakmica, ali bilo je i puno naših navijača, bilo je to je odlično ozračje. Mi smo u prvom poluvremenu odigrali izvanredno, dominirali smo, imali prilike. U drugom je bilo također dobro, ali su nam uspjeli napraviti pritisak. Mislim kako ovi momci imaju kvalitetu, dobili su i samopouzdanje, “bacaju se na glavu”, postali su prava momčad i mislim kako je sve osim odlaska na Europsko prvenstvo neuspjeh. Mislim kako ćemo se kroz “prave” kvalifikacije pokušati izravno plasirati. Činjenica kako smo sada u elitnoj skupini Lige nacija sigurno je jedan veliki uspjeh i za mene kao trenera, ali i za Bosnu i Hercegovinu - kazao je izbornik Prosinečki poslije utakmice.

Od početka susreta BiH je imala jasnu sliku, kako joj je cilj povoljan rezultat. Veliku je priliku imao Višća u 24. minuti. Igru je umirio Pjanić. Austrijski igrači teško su pratili Edina Džeku koji se dobro kretao, čak je momčad spasio od nekoliko opasnih situacija u obrani.

Za nekim prilikama BiH istinski treba žaliti, ne toliko zbog rezultatske premoći koliko zbog sjajnih kombinacija više igrača, ali i lucidnih poteza kakav je bio pokušaj Duljevića da s udaljenosti pokuša ugroziti domaćeg vratara. S naslovom pobjednika ove skupine Lige nacija ostvarili smo uspjeh s kojim ćemo u idućem ciklusu ovog natjecanja za protivnike imati europski “Top 12”. Tu će biti reprezentacije kao Francuska, Belgija, Švicarska, Portugal, Španjolska, Italija, Rusija, Ukrajina te Hrvatska ili Engleska, i Njemačka ili Nizozemska. Ovaj je uspjeh BiH donio pravo da eventualno “na mala vrata” izbori sudjelovanje na idućem Europskom prvenstvu.

Bez primljenog pogotka

Raduje činjenica kako na utakmici u Beču BiH opet nije primila pogodak te kako su obrana i vezni dio momčadi ponovno pokazali kako djeluju kao odlično motivirana cjelina. Za ovaj dio reprezentacije može se reći kako je položila ispit, ali treba znati kako još uvijek u “pričuvi” postoje Bičakčić, Kolašinac, Todorović, Nastić, Cimirot...

Pričuva BiH su i debitant Amer Gojak te drugi, U-21 “klupaš” Demirović, ali i za sada zatajni Menalo, Lončar, Šabanadžović, Ćatić, Šerbečić, Čavar, Savić, Bojo te mnogi mladi igrači iz reprezentacije koju trenutačno vodi U-21 izbornik Vinko Marinović.

- To je naša snaga, imamo vrlo kvalitetnu U-21 reprezentaciju, sigurno tu ima još kvalitetnih nogometaša i dalje ćemo gledati i tražiti nove mlade nogometaše. Za budućnost BiH se ne moramo plašiti, ona će uvijek imati talenata, na tragu velikog uspjeha zmajeva - istaknuo je izbornik Prosinečki.

Treba vjerovati kako će i sutra, u prijateljskom ogledu sa Španjolskom u Las Palmasu, reprezentacija BiH odigrati na istoj razini kao protekle utakmice te pokazati kako se i na ove nogometaše može računati za europske rezultate.

Ako se zna kako protiv Španjolaca neće biti Pjanića i Vranješa zbog ozljeda, bit će to možda nova prilika da vidimo i promociju novih snaga. Rezultat u idućem susretu neće biti prioritet, ali očekujemo povoljan rezultat s obzirom na to da su zmajevi već pokazali kako znaju i mogu “igrati na rezultat”. Reprezentacija Hrvatske je, na krilima hercegovačkoga asa Tina Jedvaja, pokazala kako se sa Španjolcima može nadigravati te je na ispitu mladost zmajeva.

Možda je još uvijek rano praviti generalne zaključke o natjecanju Lige nacija, ali se ne možemo oteti dojmu kako nam je ono donijelo veliko samopouzdanje, promociju nekoliko nogometaša, a u “mršavu kasicu” Nogometnog Saveza BiH trebao bi se uliti i odličan prihod.

Godišnji proračun Saveza će, nakon susreta u Beču, doživjeti velik rebalans, što je u konačnici i bio jedan od ciljeva nastupa svih “malih država”. Kompletna slika o značaju pobjednika ove skupine Lige nacija bit će uokvirena značajnim financijskim uspjehom Nogometnog saveza BiH, koji se navodno mjeri s više od 6 milijuna maraka. Matematički gledano, za 6 golova na utakmicama zmajeva, statistika 5:1, Savez će dobiti za sudjelovanje u Ligi nacija 3 milijuna maraka, a nagrada za osvajanje 1. mjesta u ovoj skupini donosi dodatna UEFA-ina 3 milijuna maraka.

Sada u BiH realno možemo priželjkivati i dobre rezultate u okviru završnog turnira “B - skupine Lige nacija” na kojem se otvaraju vrata plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine, ali i uspjeh u kvalifikacijskim utakmicama za ovo natjecanje.

Činjenica je kako bi se reprezentaciji BiH itekako isplatilo igrati prvu Ligu nacija i kako to neće biti konačna riječ ove generacije, kojoj se mora pokloniti veliki hvalospjev za ostvareni rezultat .•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?