Nogomet

Za naslov kreće (i) 8 bivših premijerligaša

BiH,12.03.2016.Siroki, Vrapcici,  Prvetvena nogometna utakmica   Velez - Siroki Photo:Stojan Lasic
05.08.2016.
u 09:00

Sutra počinje prvenstvo u Prvoj ligi FBiH, drugom jakosnom natjecanju u državi (uz Prvu ligu RS). Kao što se zna, Premijer liga je “redizajnirana”, ali Prva liga FBiH ostaje ista, da ne može biti “istija”. Ista je po formatu i načinu natjecanja, ali i po slabostima (incidenti, prekidi, loše suđenje, a javna su tajna “štimačine”, osobito one “3 za 3”, piše Večernji list BiH.

Slaba infrastruktura

Klubovi u Prvoj ligi Federacije BiH većinom su “sirotinja” koja teško preživljava, kao i igrači koji u njima igraju. Infrastruktura na stadionima nekih klubova ispod svake je razine (uz časne iznimke). U povijesti lige bilo je slučajeva da klubovi usred prvenstva odustanu od igranja, kao i onih koji “otklapaju” sezonu, pa se raspadnu ili padnu u niža natjecanja. S obzirom na stanje u 16 klubova koji će početi prvenstvo, upućeni se ne bi kladili da se opet neće dogoditi da netko ne posrne na način kao nekada Posušje, Troglav, Redarstvenik, Fruti, Krajišnik, Podgrmeč, Omladinac, Iskra, Sloga i drugi klubovi, od kojih se neki diče “slavnim tradicijama”. Tako se prije nekoliko dana nije znalo hoće li se Velež uopće natjecati jer je ostao bez uprave, dio igrača napustio je Vrapčiće, a drugi dio stupio u štrajk. Jedino čega Velež ima u izobilju su (milijunski) dugovi, za naše prilike teško rješivi. U ne mnogo boljoj situaciji je bihaćko Jedinstvo, a problemi pritišću i ostalih 14 “federalaca”. Uz Velež i Jedinstvo, prvenstvo će početi još šest bivših članova Premijer lige BiH: Travnik, Zvijezda, Bosna (V), Orašje, Gošk i Budućnost. Ostali: Radnički, Rudar, Bratstvo, Čapljina, Novi Travnik i Goražde “prekaljeni” su prvoligaši, a Sloga (Simin Han) i sarajevska Bosna Sema potpuni su novaci u ligi.

Teško je u ovom trenutku reći tko su kandidati za naslov i ulazak u Premijer ligu. Avdo Kalajdžić, trener Veleža, izjavio je kako u ovom trenutku Velež čeka borba za ostanak, ali zbog svoga objektivnoga stava “popio” je kritike dijela navijača. Travnik je, prema rezultatima u pripremama i igračkom kadru, puno jači, Zvijezda kreće s puno ambicija u borbu za naslov koji joj je proljetos “nepotrebnom” pobjedom oteo Gošk. A Gošk je opet obavio “jake” pripreme, pojačao se... Hoće li mu to biti dosta za povratak u Premijer ligu, teško je reći. Orašje, Budućnost, Bratstvo, Radnički, Goražde i Bosna te vječiti kandidat za vrh Rudar također snuju snove o “eliti”. O tome tko će ispasti, ni od koga ni slova. Osim one otrcane fraze “neka o tome drugi razmišljaju”.

Novi Travnik nije trošio

A netko će se na kraju ipak morati “iseliti”. Prema vijestima iz klubova, Zvijezda, Bosna, Budućnost, Sloga, Bosna Sema, Gošk dobro su se pojačali.

Novi Travnik nije trošio novac na pojačanja, ali je utrošio znatna sredstva u dogradnju stadiona. U (i oko) Jedinstva kolo vode navijači, pokušavajući ustrojiti upravu po već viđenom načelu “jedan član jedan glas”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije