Izbornik Vatrenih

“Za Dalićev uspjeh zaslužni su njegova poniznost i dosljednost”

28.06.2021.
u 11:41

Preko trnja do zvijezda i još brže natrag. Put je to kojim u Hrvatskoj prolaze mnogi koje javno mnijenje brzo prihvaća kao iznimne, a onda ih za kratko vrijeme baci u blato. Lovorikama je okićen i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić nakon povijesnog uspjeha u Rusiji, a čini se, za razliku od mnogih koji su se prije njega zatekli u sličnoj poziciji, da zasad ipak ne trpi tako snažne kritike. Komunikacijski stručnjak Božo Skoko uvjeren je da je tajna Dalićeva ugleda u njegovoj poniznosti.

“To je rezultat ekipe”

– Jedna od ključnih osobina dobrog lidera jest poniznost. Sve do dolaska Zlatka Dalića poniznost se u politici i gospodarstvu smatrala minusom. On je pokazao kako se upravo liderstvo među igračima i u javnosti gradi i na poniznosti. A toga toliko nedostaje u Hrvatskoj – komentirao nam je Skoko. Dalića vidi kao čovjeka koji se ne vodi popularnošću, ne nasjeda na dobacivanja i savjete kojih ne manjka već je, kaže, ostao dosljedan sebi i svojim načelima te izgradio svoj stil koji je postao međunarodno poznat i priznat.

Kao još jedan od ključnih razloga zašto Dalić traje, Skoko navodi i to što izbornik nije populist.

– Ne savija se pod trendovima, već ih gradi. Ne prilagođava se trenutačnim okolnostima, već ima viziju i gleda naprijed. Nije ovisan o medijskoj pozornosti i jeftinim trikovima koji vode brzoj popularnosti, a kao osoba ne iritira ljude i čini se da je jedan od nas, a ne superzvijezda, što objektivno jest – niže Skoko pohvale Daliću.

Njegova kolegica, analitičarka Ankica Mamić suprotnog je stava i misli da je Dalić svoju poziciju doveo u pitanje inzistirajući na temama koje nisu u njegovoj profesionalnoj domeni.

– Dalić je zapravo postigao rezultat koji je u većoj mjeri rezultat ekipe nego njegov osobni. No trener je važan i zato je Dalić došao u poziciju govoriti i o temama koje nisu usko vezane uz nogomet, primjerice o vjeri, Bogu itd. Ne ulazim u to je li on dobar izbornik ili nije, no njegove lamentacije o Bogu mi se ne sviđaju iako sam i osobno vjernica, jer mislim da Bog na ovom svijetu ima mnogo važnijeg posla od hrvatske nogometne reprezentacije. Kada je ušao u tu domenu, Dalić je na neki način “izazvao” vlastitu poziciju – kaže Ankica Mamić. Uvjerena je da je Dalić takvim pristupom antagonizirao dobar dio populacije, bez obzira na činjenicu da se najveći dio građana u Hrvatskoj izjašnjava kao vjernik. Dalić je, kao malo koji izbornik prije njega, zaokupio i interes svjetskih medija, a Mamić ističe kako istupi istaknutih pojedinaca svakako koriste Hrvatskoj.

– Nogomet tu ima posebnu snagu jer ima veliku vidljivost, a Hrvatska je tu vidljivost definitivno dobila kroz nogomet – kaže analitičarka. Ističe, međutim, da je vidljivost igrača pritom znatno veća od vidljivosti trenera.

– U marketinškom smislu trener je uvijek manje važan. Rijetko koji među njima ima tu karizmu, a ne bih rekla da je Dalić jedan od njih – smatra Ankica Mamić.

Trenuci glorificiranja

Jedan od onih koji su u karijeri prošli i trenutke glorificiranja i “pljuvanje” bivši je izbornik Miroslav Ćiro Blažević koji nam je jučer kazao kako je tužan što Dalić prolazi teške trenutke te kako se nada da su oni iza njega. Ćiro uočava kritike na Dalićev račun, a tumači ih kao posebnost hrvatske nacije. – To je fenomen nacije koju volim. Vrlo brzo i vrlo snažno kritiziramo, još nismo ni ohladili dlanove od pljeskanja nakon uspjeha u Rusiji, a već kritiziramo i Dalića. No mislim da on to lakše proživljava jer je mnogo mudriji od mene, a ima i velikog saveznika, dragog Boga, koji mu pomaže da izdrži pritiske – sentimentalan je Blažević.

Ističe pritom kako Dalića dobro poznaje te kako se radi o izvanrednom stručnjaku i “ekstremno kvalitetnom čovjeku”, a otkriva i kako na Dalića neprekidno misli otkako je čuo da je Ivan Perišić pozitivan na COVID. – On je sigurno najbolji hrvatski igrač uz Luku Modrića i ta vijest u ovom trenutku jako je teška. Dalić će sada morati vjerovati u čudo i uvjeriti igrače da se može čak i bez Perišića – kaže Blažević te optimistično dodaje kako se čuda događaju, u nogometu možda i češće nego u drugim područjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije