SLAVNI SPORTAŠ

Vodoinstalater iz Dublina živio od 188 eura socijalne pomoći, a danas ima privatni zrakoplov

Reuters/Pixsell
12.10.2018.
u 08:45

McGregoru usponu pogodovala je i atmosfera u društvu tijekom recesije jer je mladima trebao heroj

Sa šljivom ispod oka i viskijem u ruci naposljetku je priznao: “Izgubili smo meč. Ali dobili smo bitku, rat se nastavlja!” Conor McGregor odaslao je nedvosmislenu poruku cijelom sportskom svijetu da će se vratiti brzo i snažno, nakon teškog poraza od Habiba Nurmagomedova u borbi za titulu UFC prvaka lake kategorije proteklog vikenda u Las Vegasu. 

Još i više od krvave borbe u oktogonu, javnost širom svijeta već danima prati repove one druge, neplanirane (?) borbe koja je uslijedila nakon prekida u četvrtoj rundi, kada je izbila masovna tučnjava između timova. I tjedan kasnije mediji uporno analiziraju tko je prvi počeo nesportsku bitku koja se s borilišta preselila u gledalište, a prema najsvježijim informacijama, čini se da je to ipak bio irski borac. Nova snimka, objavljena na Twitteru, jasno pokazuje da je McGregor prvi udario jednog od članova Habibove ekipe, no najveća MMA zvijezda ne treba strahovati za budućnost. 

Milijunaš s 26 godina

Zlatna koka svakog promotora, s cijelom vojskom fanova diljem svijeta, danas zauzima 12. mjesto Forbesove liste najplaćenijih slavnih osoba u 2018., ali i četvrto mjesto najplaćenijih sportaša na svijetu, ispred nogometaša Neymara, NBA zvijezde LeBrona Jamesa ili teniskog maga Rogera Federera. O takvim rejtinzima ni sanjati nije mogao irski borac koji je karijeru vodoinstalatera zamijenio profesionalnim borbama u ringu. Odrastajući u radničkoj četvrti Dublina, boksati je počeo s 12 godina u lokalnom klubu, no nije trebalo puno proći prije nego što će se čuti za jednog od najboljih mladih boksača u Irskoj. S 18 godina debitirao je u amaterskoj borbi koju je dobio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Tako je trasirao svoj put kojemu se, međutim, u startu usprotivio njegov otac Tony – tvrdio je kako od MMA neće biti kruha. Jedva punoljetni sin tada mu je rekao da će do 25. godine biti milijunaš. Ispostavilo se da je Conor prevario oca: milijunaš je postao godinu kasnije, s 26 godina.

U njegovu usponu prema vrhu presudio je inat i stav: “Ne mogu?! Gledaj me kako to radim!” Irski kroničari vjeruju da je McGregorovu usponu pogodovala i atmosfera u tamošnjem društvu u vrijeme recesije jer je mladima u to vrijeme trebao heroj. Conor se pojavio u pravom trenutku i postao simbol nade, narodni junak zbog kojeg tisuće Iraca svake godine prelijeću Atlantik kako bi gledale njegove borbe.

Od prve profesionalne MMA borbe 2008. do UFC-a stigao je u manje od pet godina i sa sobom donio i titule u lakoj i perolakoj kategoriji Cage Warriorsa, koje nikad nije branio. Krenuo je impresivno, s četiri pobjede u nizu, a kada je krajem 2014. nokautirao Dustina Poiriera, svog dotad najviše rangiranog protivnika, iskoristio je veću medijsku pozornost i najavio pohod na pojas koji je godinama držao Jose Aldo. Kada ga je 2015. godine nokautirao u 13 sekundi, zaradio je 622.000 dolara – po sekundi.

McGregor kao brend

Negdje putem zaradio je i nadimak “The Notorious” iliti Ozloglašeni, a njegovi treneri ističu rijetko viđenu radnu opsesivnost i glad za upijanjem novih znanja. Njegovi su uzori Floyd Mayweather (najplaćeniji sportaš na svijetu) i Muhammad Ali, a knjiga “Tajna” Rhonde Byrne o pozitivnom razmišljanju i vizualizaciji ostvarenih ciljeva odigrala je veliku ulogu u McGregorovu životu i karijeri. Zajedno sa svojom dugogodišnjom djevojkom Dee Devlin, majkom svoga sina, kako tvrdi, živi prema uputama iz te knjige. Pri pogledu na raskoš kojom se razmeće na svom Instagram profilu u to je teško povjerovati.

Ime McGregor postalo je brend, a 30-godišnjak izvan ringa okreće bogatstvo i pustim sponzorskim ugovorima, reklamama za irski viski itd. Vlasnik je impresivne zbirke Lamborghinija, Mercedesa i BMW-a, a na borbe dolijeće privatnim zrakoplovom. Nakon što je 26 godina vozio taksi po Dublinu, Conorov otac Tony danas krstari Irskim morem u jahti koja nosi ime 188, nazvana po iznosu socijalne pomoći (u eurima) koji je McGregor podizao svakog tjedna sve do svoje prve borbe u UFC-u 2013. godine.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?