IDEMO PO MEDALJU

Velesila s najgorom infrastrukturom igra povijesnu utakmicu: Hrvatska je najveća senzacija svih svjetskih prvenstava

Hrvatska
MARKO DJURICA/REUTERS
17.12.2022.
u 08:00

Još jedna utakmica za povijest hrvatskog sporta! Pobijedi li Hrvatska danas Maroko (16 sati) u susretu za treće mjesto na svijetu, ta će utakmica zauzeti počasno mjesto među najvećim pobjedama naših nogometaša na Svjetskim prvenstvima: uz one nad Nijemcima (1998.), Nizozemcima (1998.), Argentincima (2018.), Englezima (2018.) i Brazilcima (2022.).

Proces kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru započeo je u lipnju 2019. godine utakmicom Mongolija – Brunei. U njemu je sudjelovalo 206 reprezentacija iz šest konfederacija, na završnom turniru u Kataru nastupilo ih je 32, a među posljednje četiri koje na njemu još igraju je i – Hrvatska!

Argentina 45 milijuna, Francuska 67,5 milijuna, Maroko 37,34, Hrvatska 3,899 milijuna stanovnika – ovi će podaci najbolje oslikati grandioznost pothvata koji je ponovno ostvarila naša reprezentacija! Prije 24 godine u Francuskoj treća, 2018. godine u Rusiji druga, u Kataru treća ili četvrta – sasvim svejedno: otkad se nalazi u članstvu Fife, Hrvatska je u kontinuitetu najveća senzacija svih svjetskih prvenstava!

Nogometna velesila izrasla iz rata, s najlošijom nogometnom infrastrukturom u Europskoj uniji, ali i nepresušnim izvorom nogometnih genijalaca. Naši su heroji iz Zadra, Omiša, Osijeka, Velike Gorice, Metkovića, Splita, Kaštela, zagrebačkih kvartova Dubrave, Centra, Kustošije, Srednjaka, Prečkog...

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil | Autor : HANNAH MCKAY/REUTERS Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil - Education City Stadium, Doha, Qatar - December 9, 2022 Croatia's Lovro Majer, Josip Juranovic and Josko Gvardiol celebrate winning the penalty shootout REUTERS/Hannah Mckay Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS

Bitka s Marokom, čija će publika na stadionu Khalifa biti deseterostruko brojnija od naše, ne nosi samo vrijednu medalju i silan prestiž (jer, Hrvatska bi s 21. skočila na 7. mjesto Fifine ljestvice), nego i golemu zaradu: čak 27 milijuna dolara. Poraženom bi pripalo 25 milijuna dolara.

Tih 27 milijuna dolara (ili 190 milijuna kuna) samo je milijun dolara manje od ukupne zarade Hrvatskog nogometnog saveza od srebra u Rusiji. Tada se, prema našemu izvoru iz HNS-a, taj iznos između Saveza i igrača, odnosno stručnoga stožera dijelio u omjeru 50:50 posto.

Nagađalo se da se ta svota od 14 milijuna dolara dijelila ovako: 80 posto igračima, 20 posto stručnome stožeru. O podjeli zarade od turnira u Kataru, kaže naš izvor, 'dogovor još nije postignut; nigdje nije zapelo, nego će se razgovarati kada prvenstvo završi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije