pripreme nogometnih premijerligaša

Većina klubova priprema se kući, “bogataši” u Antalyji

nogometni sudac
Igor Kralj/Pixsell
21.01.2023.
u 13:32

Pomalo pompozno počele su pripreme svih 12 nogometnih premijerligaša BiH. Prvi je prozivku obavio Adnan Jahić, trener Slobode, piše Večernji list BiH. Bilo je to još 4. siječnja, dok je Vinko Marinović, učitelj nogometaša Borca, prozivku i prvi trening obavio tek 14. siječnja.

Shvatljivo je da su Tuzlaci prvi počeli pripreme jer Sloboda je jesensku sezonu okončala na nezavidnom 11. mjestu sa samo 19 bodova. Ostala je Sloboda bez Kemala Mujarića te dovela Marka Pervana (Leotar).

Dva boda manje od momčadi Slobode “smjestio” se Igman, koji je “upabirčio” samo 17 bodova u prvih 19 odigranih kola. A iznad Slobode zimovali su Sloga, Leotar i Tuzla City – svi s po 21 bodom, što sve te klubove tjera na veliki oprez. Toliko bodova ne jamči im mirne snove, isto kao ni Slobodi ni Igmanu. Posušje (23), Velež (24) i Sarajevo (25) mogu biti mirniji, ali ne i potpuno mirni. Zato su svi spomenuti klubovi tijekom zimske stanke poduzimali korake da se pojačaju (ili ne daj, Bože – oslabe...), da se dobro osiguraju organizacijski i financijski te dobro odrade pripreme.

Najvažnije što je učinio “lampaš” Igman je angažiranje novoga iskusnog i trofejnog trenera – Husrefa Musemića. Konjičani su “stopirali” odlazak Elvira Durakovića, beka kojega je po svaku cijenu željelo Sarajevo, te napadača Mirsada Ramića (10 golova jesenas), koji je navodno imao niz ponuda. Ali doveli su na Koševu otpisanog Mirka Oremuša.

Sarajevo je umjesto Emira Obuće za trenera postavilo Mirzu Varešanovića, što nije “leglo” njegovim navijačima. Da ih umire, čelnici kluba doveli su niz igračkih pojačanja: Slavišu Radovića (lijevi bek – jesenas Liepaja Litva), Almedina Ziljkića (krilnog napadača Olimpije, ranije igrača Borca), Iliju Martinovića, visokog braniča iz Lovčena (Crna Gora), Renana Oliveiru, Brazilca koji je stigao iz ukrajinskog Kolosa, te ofenzivnog mladog (22) Gruzijca, Giorgija Guliashvilija, koji je u 14 nastupa za U21 reprezentaciju Gruzije zabio šest golova.

Sarajevo je jučer odigralo prvu pripremnu utakmicu protiv niželigaša Međugorja. Drugi dio priprema obavit će na toplom turskom jugu, u Antalyji. Zbog loših jesenskih rezultata Sarajevo je objavilo da je igračima smanjilo plaće za 50 posto. U to je teško povjerovati jer smanjenjem plaća klub krši propise. Hm, možda je vijest “puštena” u javnost tek da umiri nezadovoljne navijače. Susjedi Sarajeva s Grbavice nisu najavili odlazak u Antalyju, ali ipak idu u Hercegovinu. Za sada samo u sjevernu Hercegovinu, pa će dio priprema odraditi u Konjicu (!) i tamo odigrati ogled protiv Igmana, piše Večernjak.

Prethodno su otkazali susret protiv Famosa kući jer vremenske prilike u Sarajevu nisu nimalo idealne za odigravanje utakmica.

Željezničar je u problemima svih vrsta: financijskim, organizacijskim, pa i igračkim. Održana je skupština kluba, ali problemi ostaju, osobito dugovi Poreznoj upravi, bivšim igračima, trenerima itd. Željezničar je četvrti na ljestvici (29 bodova), a Europi se nada i osvajanjem Kupa BiH. U 1/8 finala na Grbavici će ugostiti Leotar.

Njegovi susjedi s Kupom nemaju problema, ispali su još u šesnaestini finala protiv Čelika. Željezničar je raskinuo ugovore s nekoliko igrača, od kojih je najstandardniji Suvad Subašić. Došli su Andrija Drljo (desnokrilni napadač iz Zrinjskog, ranije Dinama, Honveda i Širokog) te Irfan Jašarević - lijevo krilo ili bek, ranije igrač Krupe i nekih klubova u Švedskoj.

U Borcu se stanje izazvano besparicom smirilo nakon što je čelnik kluba Zeljković (ne Vico, nego Bogoljub) zamolio Milorada Dodika i Vladu Republike Srpske da klub poguraju financijski. I – pogurali su pa su na račun Borca “sletjela” dva milijuna maraka. Lijepo! Samo, to je bila više zakrpa koja je eliminirala stare dugove, osobito prema desecima bivših nogometaša koji su preko Sindikata nogoprofesionalaca tužili Borac. Valjda je nešto od te “love” ostalo na računu. Da nije, zar bi Borac išao u Antalyju? A ide. Tamo će igrati protiv ruskih klubova Dinama i Rodina (Moskva), Vejlea (Danska), Andona (Latvija)... Borac je ostao bez polovine jesenske momčadi (Goran Zakarić, Dino Ćorić, Nikola Andrić, Amar Begić, Marko Gajić, Milan Spremo...), od pojačanja tu su samo Jakov Blagaić (do ljetos vezni igrač Širokog) te srednji branič Nikola Pejović, koji je prošao Školu nogometa Crvene zvezde, bio u Empoliju, Rudešu, Lokomotivi, Admiri Beč..., donekle poznati javnosti. Borac u Kupu BiH igra kući protiv Rudara iz Prijedora.

Tuzla City ostao je bez vratara Bakira Brajlovića (Sloga Doboj), ali su došli Dino Ćorić (Borac), Emir Hasanbegović (Sloga Doboj), Irfan Hodžić (Zrinjski), Kemal Mujarić (Sloboda) i Mirzet Mehanović, povratnik iz Saudijske Arabije. Osim Mehanovića, svi ostali po propisima ne mogu igrati u Kupu BiH jer su ranije nastupali za druge klubove u ovom natjecanju.

Velež je nakon dolaska novog trenera Nedima Jusufbegovića “pročistio” svlačionicu i doveo niz novih nogometaša: Ante Hrkać (Tuzla City), Marko Karamarko (Njemačka), Osman Hadžikić (Zurich, Žalgiris, Admira, Wacker, Schwekat itd). Velež će, nakon priprema kući, u Antalyju gdje će igrati protiv: Vorskle i Mihaja (Ukrajina) i Žalgirisa (Litva); Široki će pripreme obaviti kući. Već danas igrat će protiv Neretvanca te još protiv Željezničara, Igmana... Zrinjski će se, po običaju, za nastavak sezone pripremati u Međugorju. Leotar je napokon počeo gradnju reflektora, a isto uvelike radi i Posušje, piše Večernji list. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije