60 % ŠANSE ZA IZRAVAN PLASMAN

Vatreni još uvijek mogu biti prvi u skupini, evo što se treba dogoditi

17.10.2023.
u 13:57

Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je dva poraza u listopadskom kvalifikacijskom ciklusu za Euro, kalkulacije za dalje su jasne

Kako su hrvatske rukometašice prozvane kraljicama šoka, tako su hrvatski nogometaši kraljevi drame. Riječ je to koja ih prati i u kvalifikacijama, ali i na velikim natjecanjima.

Imperativ pobjede

Vatreni običavaju igrati na raspucavanje jedanaesteraca ili se spotaknuti u kvalifikacijama kako bi svima bilo napetije. Situacija nije drugačija ni sada kada pokušavaju izboriti Europsko prvenstvo 2024. koje se igra u Njemačkoj. Naime, u listopadskom kvalifikacijskom ciklusu izabranici Zlatka Dalića izgubili su od Turske (0:1) pa i od Walesa (1:2) i trenutačno su trećeplasirana reprezentacija u grupi D, šanse za plasman na EP pale su im na 86 posto, a za izravan na samo 60 posto.

Što to sve sada znači? E pa, Hrvatskoj prijete dodatne kvalifikacije za plasman na Euro, isto tako postoje minimalne šanse da bude osvajač skupine, ali i da bude četvrta pa iz igre ispada odmah. Sve su opcije otvorene i tanka je linija između te dvije krajnosti.

Ovo je zasigurno najizazovnije razdoblje u Dalićevu mandatu jer mu prvi put visi odlazak na veliko natjecanje. Pozabavili smo se stoga kalkulacijama.

Naime, da bi vatreni bili pobjednici skupine i izborili europsku smotru, mora se poklopiti nekoliko stvari. U prvom redu tu su imperativi pobjede nad Latvijom (18. studenog) i Armenijom (21. studenog) sljedećeg mjeseca. Vatreni iz ta dva susreta moraju izaći sa šest bodova. Osim toga, Turska bi trebala izgubiti od Walesa, a Wales ne smije pobijediti Armeniju. Ako pak Hrvatska, Wales i Turska završe s istim brojem bodova (16), Hrvatska će biti najlošije plasirana zbog međusobnih susreta. Dalićevi momci doveli su se u situaciju da ne ovise sami o sebi.

Što se tiče dodatnih kvalifikacija koje smo izborili kroz Ligu nacija, u slučaju da Hrvatska ne bude prva ili druga u skupini D, njezin put do Eura u ovom trenutku započeo bi play-offom i utakmicom protiv Estonije. U drugom polufinalu Poljska bi išla na Ukrajinu, Finsku ili Island.

U ožujku borba za EP

Polufinalne utakmice dodatnih kvalifikacija za Euro na rasporedu su 21. ožujka iduće godine, dok se finale igra pet dana kasnije, 26. ožujka. Domaćinstvo će se odrediti ždrijebom.

Bilo kako bilo, nadamo se da takve scenarije nećemo gledati jer to bi značilo da će Hrvatska igrati protiv reprezentacija iz najvišeg ranga Uefine Lige nacija, a s obzirom na to da je sistem turnirski, samo jedna reprezentacija vidjet će Njemačku. Bila bi prava šteta da tamo nema Hrvatske i kapetana Luke Modrića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije