JURE IVANKOVIĆ

Tko je novi trener Hajduka? Njegovo ime zavređuje pozornost, a posebno ga je hvalio i Jakirović

11.04.2024.
u 07:49

Novi trener Hajduka većinu je igračke i trenerske karijere proveo u Širokom Brijegu, a angažman na Poljudu tek mu je drugi posao glavnog trenera

U jeku velikih poteza u Hajduku kojima su smijenjeni predsjednik Lukša Jakobušić i trener prve momčadi Mislav Karoglan, pa i reakcija Splićana i ljubitelja Hajduka na te poteze, imenovanje novog trenera Jure Ivankovića nekako je ostalo u drugom planu. Naravno, očekivanje Hajdukova puka je, uzevši u obzir ne baš veliko Ivankovićevo iskustvo, da je to privremeno rješenje do kraja sezone 2023./2024., koja je ionako smatrana u potpunosti izgubljenom budući da su bijeli ostali bez trofeja u Kupu te da su praktično zacementirani na treće mjesto prvenstvene ljestvice.

Učio od Sedloskog

Međutim, ipak je riječ o čovjeku koji zavrjeđuje pozornost jer je, bez obzira na trenutačnu situaciju, velik poticaj za gotovo bilo kojeg trenera s ovih prostora u bilo kojim okolnostima dobiti priliku na klupi Hajduka, a pogotovo za jednog 38-godišnjaka čija je trenerska karijera na samim počecima.

Ivanković je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u svojem rodnom kraju igrajući za Široki Brijeg, uz dvije manje epizode u Posušju i Imotskom. Igrao je na poziciji ofenzivnog veznjaka i upisao više od 200 nastupa u Premijer ligi BiH te više od 250 nastupa za Široki Brijeg u svim natjecanjima. U njihovu je dresu osvojio Kup BiH u sezoni 2016./2017., a 2010. godine upisao je i nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u vrijeme izbornika Safeta Sušića. Vrlo brzo nakon završetka igračke karijere počeo je i s trenerskom, ostavši u svojem Širokom.

– Kad sam prestao s igračkom karijerom, bilo mi je teško prebaciti se s druge strane linije i razmišljati na drukčiji način. Imao sam tu sreću da sam prvo počeo kao pomoćnik i radio s odličnim i iskusnim trenerima jer obujam posla pomoćnika puno je manji od obujma posla glavnog trenera i ne bi imalo smisla odmah početi s tim. Kad sam dobio priliku biti glavni trener, već sam naučio dosta toga, ali isto tako ima još i puno više toga što valja naučiti – kazao je Ivanković za tamošnji Jabuka TV, a potom opisao i s čime se suočavao kad je u ljeto 2021. postao glavni trener prve momčadi Širokog Brijega nakon što je bio pomoćnik Borisa Pavića, Goce Sedloskog, Denisa Ćorića i Tonija Karačića, zbog kojeg je i odlučio uploviti u profesionalnu igračku, pa potom i trenersku karijeru:

– S vremenom naučiš da je sve to dio posla i da ima dosta nepredviđenih situacija. Naučiš kontrolirati se i smireno reagirati na sve to jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren. Ne osjećam velik pritisak jer znam da je ispred mene još puno napredovanja.

Dok je bio trener Zrinjskog iz Mostara, s kojim je osvojio naslov BiH prvaka, sadašnji trener Dinama Sergej Jakirović imao je samo riječi hvale za Ivankovića. U podcastu Tribina istaknuo ga je kao mladog trenera koji mu se najviše sviđa u Bosni i Hercegovini.

– Sviđa mi se kako o nogometu razmišlja i kako to implementira Jure Ivanković, mislim da radi jako dobar posao – rekao je 2022. godine Jakirović, a na te komplimente odgovorio je Ivanković:

– Gode mi pohvale, pogotovo kad su to treneri s rezultatima i renomeom poput Jakirovića. S njim se osobno ne poznajem toliko dobro, razgovarali smo u nekoliko navrata. U Zrinjskom je napravio puno toga dobrog za BiH nogomet i postavio letvicu za sve trenere u ligi.

Iako je Ivanković kao trener iznimno hvaljen u bosanskohercegovačkim krugovima te je prvi koji je u Širokom Brijegu implementirao neke nove stvari poput posvećivanju detaljnoj videoanalizi, nakon završetka svojeg mandata na proljeće 2022. ostavio je Široki na sedmom mjestu, debelo ispod očekivanja za momčad koja se gotovo svake sezone plasira u kvalifikacije za europska natjecanja.

Zasad čujemo lijepe stvari

Nakon tog angažmana Ivanković je vodio juniore Širokog, s kojima je bio četvrti u juniorskoj Premier ligi, a potom je u razmjeni trenera došao u Hajduk, dok je Marijan Budimir otišao u suprotnom smjeru. Prvotno je vodio kadete, da bi u listopadu došao u stožer seniora kao pomoćnik Karoglanu, a sad je dobio svoju tek drugu priliku u karijeri voditi momčad kao glavni trener. Iz krugova unutar Hajduka zasad o njemu čujemo vrlo lijepe stvari, a što će učiniti u ovako melankoličnom, pa čak i depresivnom stanju u Hajduku, bit će vrlo zanimljivo promotriti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije