Žestoke kazne

Tko god dirne u famozni “kodeks”, dobit će po prstima

24.03.2016.
u 09:00

NK Široki Brijeg kažnjen s 4000 konvertibilnih maraka, Mijo Jelić s 2000 KM i Slaven Musa s 800 KM

Stegovno povjerenstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) “po slovu zakona” kaznilo je NK Široki Brijeg s 4000 konvertibilnih maraka, predsjednika kluba Miju Jelića s 2000 KM i trenera Slavena Musu s 800 KM zbog “neprimjerenih izjava u medijima”. Odbačena je prijava protiv čelnika NK Široki Brijeg Josipa Bevande.

Sve po propisima

Kazne su izrečene po propisima, i tu se nema što dodati. Ali, ima se što dodati na propise, koji su čudni i, slobodno možemo reći, izvan duha vremena i bilo kakvih demokratskih odnosa.

Široki Brijeg i njegovi čelnici žalili su se na suce i suđenje, u ovom slučaju na Irfana Peljtu, suca utakmice Široki Brijeg – Zrinjski (3:4).

Sve ono na što se Široki Brijeg žalio u priopćenju, pokazalo se istinitim, pa je sudac Irfan Peljto na kraju kažnjen od Povjerenstva za suce i suđenje sa šest utakmica nesuđenja.

Važno je reći da kazne ne bi bilo da Široki Brijeg nije u javnost dao priopćenje i snimku s dokazima nekoliko spornih situacija. Jer, “stručnjaci” iz povjerenstva Irfanu Peljti su u prvom trenutku dali prolaznu 7,9 ocjenu.

Kako im onda vjerovati? Odgovor je – nikako. Grijehe su primijetili i prepravili Peljtinu ocjenu u negativnu tek kada je Široki Brijeg “prekršio kodeks” i dao u javnost snimku.

Već smo pisali da su suci u prvih 20 kola aktualnog prvenstva na šest utakmica Širokoga Brijega ukupno dobili 38 utakmica kazne i da je to svjetski rekord koji će teško ikada biti srušen.

Uz glavne suce, s više od dvadeset utakmica kažnjeni su pomoćni suci i druge službene osobe na istim tim utakmicama.

Bilo je tu utakmica koje je Široki Brijeg dobio, a ipak se žalio (Travnik – Široki Brijeg 1:2). Bilo je i utakmica gdje je uz Široki Brijeg oštećen i njegov protivnik (Borac – Široki Brijeg 0:2).

Povjerenstvo za suce i suđenje dobro je pazilo izreći sucima takve kazne da se suci na kraju mogu “izvući iz provalije”, pa je sudac Mirza Tičić (Široki Brijeg – Travnik 2:2) dobio deset utakmica kazne (umjesto da bude kažnjen do kraja prvenstva ili se odmah skine s liste).

Ne povrijediti kodeks

Povjerenstvo za suce i suđenje kazne na nekim utakmicama obrazložilo je do u detalje.

Neke pak ne, pa je kazna Draganu Skakiću (Široki Brijeg – Sarajevo 1:0) opisana s “kažnjava se s osam utakmica zbog previda”.

Onaj tko ovo pročita može tumačiti (i) da je sudac Dragan Skakić kažnjen od Povjerenstva jer je “oštetio Sarajevo”.

A baš tako kaznu su “objasnili” čitateljima pojedini mediji. U ovoj igri “apostolima” iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine važno je da se ne “povrijedi kodeks” (koji kao da su pisali ljudi iz “stožera” bivšeg brkatog sovjetskog diktatora).

Reklo bi se da “drmatore” saveza pravda ne zanima, jer tvrde da “suđenje nikada nije bilo bolje i da su sudački previdi slučajni”. Ako je to zaista tako, moramo se zapitati zašto su onda suce i ostale službene osobe kaznili s više od stotinu utakmica?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije