SEHA liga

Teška škola za skaute koju su najbolje apsolvirali navijači

22.03.2017.
u 09:00

Za neobaviještene sam pogled na ljestvicu SEHA Gazprom lige, kad je u pitanju Izviđač Central osiguranje, ne govori puno. Zaključak bi bio kratak - autsajder u visokom društvu. Što bi se drugo moglo i pomisliti nakon pogleda na saldo - jedna pobjeda, jedan remi i 16 poraza?! Međutim, već razlika primljenih i postignutih pogodaka 503:603 daje naslutiti da sve baš i ne mora biti tako kad je u pitanju Izviđač CO. Bez obzira na začelje, skauti nisu bili kanta za nabijanje, u prosjeku su po utakmici postizali oko 28, a primali 33 pogotka, što otkriva kako u konačnom ostvarenju postoje finese.

Seciranje stvarnosti

Te finese u slučaju Izviđača CO govore mnogo, pri čemu ne treba tražiti razloge za opravdanja, nego secirati stvarnost. Koji su to aduti Ljubušaka pa da se ne zaključuje prema pogledu na ljestvicu? Ima ih više, prvi je svakako mladost ekipe. U elitnom društvu najboljih rukometnih klubova srednje i jugoistočne Europe, Izviđač CO je daleko najmlađa ekipa. Dalje, jedino Izviđač CO predstavlja jedan grad, jednu općinu i nešto širu regiju, izvan tih gabarita bili su samo Čirjak u prvom i Nikolić u drugom dijelu sezone, dok su njihovi suparnici reprezentacije po nekoliko zemalja, dok je prvoplasirani Vardar za igračima posegnuo sve do Južne Amerike! Treće, što je ustvari prvo, ali zbog moći prethodnih argumenata, ne stiže na red. Prema visini klupskog proračuna, i četiri boda Izviđača CO su puno u odnosu na po 10-ak, 15, pa i 20-ak puta skuplje pogone suparnika. Uz te, uvjetno rečeno, interne razloge, postoje i oni eksterni. Igrajući nikad jaču SEHA ligu, Izviđač CO je u Ljubuški i BiH doveo neke od najjačih ekipa Starog kontinenta u rukometu. Kako bi, recimo, nogometna stvarnost bila da prvaku BiH na noge dolaze doprvak Europe (Vezsprem), pa klubovi koji spadaju u sam europski vrh - Vardar, zatim trofejni PPD Zagreb, Celje Piv. Laško… To zvuči isto kao kada bi nogometnom prvaku BiH stigli Chelsea, Juventus ili Benfica…, dok bi u košarci, posebice odbojci, razlike bile još osjetnije. U pozitivne učinke nastupa Izviđača CO u probranom društvu SEHA lige valja svakako navesti i njegovu prihvaćenost u BiH. Dovoljno je otići dalje od obližnjih Mostara i Širokog Brijega pa uočiti pozitivne vibracije kada su u pitanju skauti. Cijenimo što je još jedan od brojnih razloga “za” vrijedan pozornosti, a to je prezentacija kluba, grada, pa i tvrtke čije je ime u SEHA ligi nosio.

Odlična publika

Naravno, nastup u ovogodišnjem izdanju SEHA lige ne može se smatrati vrhunskim, za to je trebalo 10-ak bodova koje je Izviđač CO imao, ali ih nije znao uzeti. Dovoljno se sjetiti utakmica protiv Celja, Zagreba, Metalurga… u Ljubuškom, pa da sve bude jasno. Podsjećamo, u prvom izdanju SEHA 2011./2012. skauti su bili 11. od 12 ekipa, u drugom deveti od deset, dakle, i ovogodišnje izdanje u tim je gabaritima. Najbolji igrač Izviđača CO bila je publika, ona je vrhunski odradila sezonu, na tribinama Gradske dvorane, bez pretjerivanja, bilo je od 1700 do 3500 navijača, što su brojke na koje može biti ponosan. Što bi Izviđač CO, ako opet bude prvak, trebao napraviti, većinu utakmica igrati u listopadu i studenom te ožujku. To ne samo zbog troškova grijanja, nego ritma suparnika i održavanja forme.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije