Reprezentacija BiH

Sve osim odlaska na EP je neuspjeh

13.11.2018.
u 07:40

Jučerašnjim okupljanjem nogometne A reprezentacije Bosne i Hercegovine u Beču, službeno su počele pripreme za utakmicu UEFA Lige nacija protiv izabrane vrste Austrije, u četvrtak, 15. studenoga, te tri dana kasnije i prijateljski susret s reprezentacijom Španjolske.

Izbornik Robert Prosinečki u ovim utakmicama zbog ozljeda neće moći računati na Asmira Begovića i Gorana Zakarića. Naime, vratar engleskog Bournemoutha ozlijedio je ligament palca, dok je kod Partizanovog ofenzivca iščašen ligament ramena. Naknadni poziv zbog toga je upućen Mariborovu vrataru Kenanu Piriću.

Dovoljan bod, čak i poraz

Reprezentaciji BiH, uz pobjedu, odgovara i bod ili poraz golom razlike uz postignuti gol kako bi osvojili prvo mjesto u skupini, odnosno da bi izborili doigravanje za Europsko prvenstvo, ali i promociju u ligu A Lige nacija. Izbornik reprezentacije BiH Robert Prosinečki u intervjuu za Europsku nogometnu federaciju (UEFA) osvrnuo se na Ligu nacija te istaknuo kako je novo natjecanje mnogo bolje rješenje od prijateljskih utakmica jer sadrži natjecateljski segment.

- U Ligi nacija igra se natjecateljski, imaju skupine, bodovi i mnogo je zanimljivije. Ljudi to prepoznaju, drugačije su utakmice od prijateljskih. Igračima je psihološki bolje igrati ovakve utakmice, u podsvijesti je puno zanimljivije kada su bodovi u pitanju - kazao je Prosinečki.

Nimalo lagana skupina

Ističe kako BiH u skupini Lige nacija igra protiv odličnih vrsta Austrije i Sjeverne Irske.

- Austrija je reprezentacija koja napreduje, nisu bili na Svjetskom prvenstvu, ali imaju igrače i ostvaruju pomak. Sjeverna Irska godinama igra isti sustav, malo im je nedostajalo da se kvalificiraju na SP. To su jake reprezentacije i nimalo lagana skupina, do kraja će biti neizvjesno. Vjerujemo da to možemo, meni bi sve osim odlaska na Europsko prvenstvo bio neuspjeh - kazao je izbornik zmajeva.

A među igračima koji su već stigli na okupljanje je i mladi veznjak zagrebačkog Dinama Amer Gojak, koji je dobio poziv izbornika Prosinečkog te je iz U21 vrste prešao u seniorski tim. - Veoma sam sretan zbog poziva izbornika Prosinečkog i nadam se da ću dobrim igrama opravdati njegovo povjerenje i ovaj poziv. Ne samo da sam ja sretan, nego su i u klubu ponosni što imaju jednog A reprezentativca u svojim redovima. Rekli su mi da igram najbolje što mogu i da dostojno predstavljam i sebe, ali i klub u kojem igram - kazao je Gojak u razgovoru za službenu stranicu Nogometnog saveza BiH. Njemu je ovo drugi poziv u seniorski tim, nakon prošlogodišnjeg kada je bio na klupi protiv Gibraltara. - Dosta igrača poznajem, s Ćivićem sam bio u mladoj reprezentaciji, s Darkom (Todorovićem) isto, i da se nije ozlijedio i on bi bio tu. Siguran sam da ćemo se dobro družiti i pružati odlične partije svi zajedno. Kao i svi igrači, i ja priželjkujem da zaigram, na treninzima ću se maksimalno truditi, a na izborniku je da odluči hoću li dobiti određenu minutažu i hoću li uopće dobiti priliku da igram. Ne opterećujem se time, moje je da radim ozbiljno, a ako dobijem šansu, nije samo prazna riječ kad kažem da ću “ostaviti srce na terenu” jer to zaista i mislim - kaže Gojak. Utakmica između Austrije i BiH igra se u četvrtak na Ernst Happelu od 20.45 sati, a tri dana kasnije zmajevi će gostovati Španjolskoj u Las Palmasu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije