Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BiH

Strani igrači nisu rješenje za naše probleme, zatvara se tako prostor mlađim igračima

09.11.2018.
u 07:45

Na klupskom planu u prvenstvu ne očekujem ništa novo, prva su mjesta rezervirana za brčanske klubove, ističe Jelčić

 

S obzirom na poslovičnu besparicu velike većine odbojkaških klubova u BiH, pravo iznenađenje bio je angažman igrača iz inozemstva. Najviše desetak igrača stiglo je iz Srbije, koja je, što nije potrebno naglašavati, u ovom sportu svjetska sila, a pojedini klubovi, primjerice ŽOK Gacko, posegnuli su i za igračicama iz Brazila. Ta novina, kao i stanje u reprezentativnim vrstama i OK Čapljina bili su povod za razgovor s dr. Milošem Jelčićem, predsjednikom čapljinskog odbojkaškog kluba i OS Federacije BiH. Razgovor je počeo osvrtom na reprezentativne vrste:

Napravljen određen pomak

- Što se tiče reprezentativne odbojke, ženska vrsta BiH napravila je pomak, ne kakav smo mi željeli i planirali, ali ipak pomak. To se najbolje vidi i po zanimanju sponzora, kako proizvođača opreme tako i drugih. Razgovarali smo i s muškim klubovima, nadam se da će i muška vrsta krenuti sličnim putem jer će reprezentacija sljedeće godine igrati Europsku ligu. Na klupskom planu u tekućem prvenstvu ne očekujem ništa novo, prva su mjesta rezervirana za brčanske klubove, Mladost u muškoj i Jedinstvo u ženskoj konkurenciji. Ta dva kluba, posebice Bimal Jedinstvo, za nekoliko klasa su ispred ostalih.

Novina ove godine je da su se klubovi pojačavali iz okruženja, to nas brine jer se na taj način zatvara prostor mlađim igračima, što bi se u dogledno vrijeme moglo negativno odraziti na kvalitetu domaće odbojke.

Negativne reperkusije

- Smatrate da pojačanja od Srbije i Hrvatske u muškoj do Brazila u ženskoj konkurenciji, nisu nova kvaliteta, nego pojava koja može imati i negativne reperkusije?

- Ne mogu reći da to nije dobar znak za ovdašnju odbojku jer kvaliteta će se možda nešto i povećati, ali neće se dogoditi ništa spektakularno. Novi igrači ne jamče jačanje reprezentativnih vrsta, a ni uspjehe na klupskom planu.

- HOK Čapljina, proteklih godina dvije ženske ekipe, ove godine jedna, pad interesa ili?

- Imali smo velik odljev igračica, neke su nastavile školovanje izvan Čapljine, druge prestale igrati iz raznih razloga, a imamo i pojavu malodušnosti, igračice koje nisu u prvom planu gube volju i žar da se radom bore za poziciju u ekipi, pa onda odlaze. Žao nam je kada se to dogodi, međutim, imamo velik broj igračica, samo treba vremena za njihovo sazrijevanje.

Formiranjem Lige mladih nemamo potrebu igrati Superligu i 1. ligu. Mlađi uzrast će od ožujka startati u Ligi mladih koja će se igrati na regionalnom principu od četiri skupine. Prošle sezone završnica je bila u Srebreniku, a mi ćemo ove godine nastojati da se završnica igra u Čapljini - kazao je Jelčić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?