31. Ljetne olimpijske igre

Sinkovići i Martin svoje su medalje kovali na Šćitu

18.08.2016.
u 10:00

Kroz projekt prekogranične suradnje općina Rama i Vrlika, te Hrvatske, na Šćitu je izgrađen i opremljen Veslački centar, sada stalno odredište za pripreme hrvatskih veslačkih reprezentacija i reprezentacija drugih zemalja. Boravili su ovdje i Australci. Nakon Sinkovića i Martina, pripreme uoči nastupa na Svjetskome omladinskom prvenstvu u Nizozemskoj ovdje je imalo nekoliko hrvatskih selekcija. Jedan od trenera, Mladen Marinović, koji je vodio pripreme dok je izbornik Srećko Šuk bio u Brazilu, oduševljen je smještajem i toplim prijemom Ramaca. Marinović kaže: - Da nam ovdje nije dobro, ne bismo dolazili 4 godine zaredom. Ovdje su se pripremali seniori za tri neolimpijske discipline...

Malo gdje su kao na Šćitu i Ramskom jezeru tako čvrsto držane fige dok su se braća Martin i Valent Sinković u dalekom Rio de Janeiru borila i izborila za zlatne olimpijske medalje. Ni veselje nigdje nije bilo veće i iskrenije kao u ramskom kraju jer Ramci s ponosom ističu kako braća znaju navratiti u njihov kraj i održati na njihovu jezeru treninge pred važna natjecanja. S još većim iščekivanjem i do krvi izgriženim noktima čekao se nastup i utrka na OI Vukovarca Damira Martina u “čamcu - samcu” na 2000 metara.

Poredak

- Kao i mnogi drugi, i ja sam bio uz TV ekran i radovao se kada je objavljeno da je Damir osvojio zlato. Zato je i razočaranje bilo veće kada su suci “prekrojili” poredak, pa je Damiru pripalo “samo” srebro... Bilo je to brutalno, sumnjivo i neočekivano, ali protiv sudaca se ništa ne može. U pitanju je bio natjecatelj iz Novoga Zelanda, zemlje gdje je veslanje popularno kao nigdje. Veslački su lobiji jaki i utjecajni, pa su i sumnje veće, kaže Filip Šimunović, trener Veslačkoga kluba Rama, koji je s Damirom i njegovim trenerom Srećkom Šukom proveo mnogo vremena prateći treninge i nastojao biti od pomoći: - Čuo sam se s Damirom koji ostaje u Riju do kraja igara. On je sretan i zbog srebra i zbog nastupa u kojemu je dao sve što je mogao. On i ne komentira puno sudačke mućke. Srećko Šuk, njegov trener, vratio se u Zagreb zbog obveza u mladoj hrvatskoj veslačkoj reprezentaciji. Srećkovo razočaranje je veliko, još se nije pomirio s gubitkom zlata, kaže Šimunović koji ovih dana ima pune ruke posla oko priprema za Ramsku regatu koju organizira VK Rama i koja će se održati 27. kolovoza na Ramskom jezeru:

- Imamo uvjete kakve ima rijetko tko. Staze na Ramskom jezeru su idealne, vjetrovi povoljni kao rijetko gdje. Recimo, kad je na sjevernoj strani jezera jaka bura, u pravilu je na južnoj strani zavjetrina i voda kao ulje. I obrnuto. Ovdje na pripreme dolaze klubovi iz Hrvatske. Ovih dana doći će 3 kluba iz Zagreba – Jaruna, Nove i Croatie. Na predstojeću Ramsku tradicionalnu regatu prijavilo se već nekoliko klubova iz Dalmacije - Neptun Dubrovnik, Biokovo Makarska, Marina Kaštela, Mornar i Gusar iz Splita, možda i Dupin iz Šibenika, te još neki klubovi, čije prijave očekujemo. Svakako, nastupit će i domaći VK Rama, koji je za sada jedini aktivni veslački klub u BiH. Zato, kad poželimo natjecati se, putujemo u Dalmaciju ili druge krajeve u RH. U BiH, nažalost, za sada nemamo nikakve konkurencije... VK Rama, u kojoj je Šimunović trener, ima 15 – 20 mladih veslača i veslačica, koji vrijedno i redovito treniraju.

Promidžba

- Naši će članovi na regati veslati u tri discipline – 2000 m za seniore, 1000 m za kadete, te 500 m za pionire. Motivi su nam sportski. Nagrade su medalje, diplome i zajednička druženja. Naša regata je promidžba ovoga zdravog sporta, kaže Šimunović.•

- Ima još jezera za treninge, ali Ramsko je jezero neponovljivo, izjavio je Vukovarac Damir Barišić koji je na Šćitu pripremao četverac seniora do 23 godine, sastavljen od dvojice Kaštelana, Riječanina i Vukovarca. Tomislav Blažina spremao je dvojac veslačica koje studiraju u Americi, ali se rado odazivaju na poziv u hrvatsku reprezentaciju. Trener četverca juniorki bez kormilara Saša Vukojičić tvrdi da su na Šćitu uvjeti slični onim u Roterdamu: - Kada smo Barišić i ja došli na vidikovac i ugledali jezero, bili smo zadivljeni njegovom ljepotom, kaže Blažina.

Damir Martin će po povratku iz Brazila sigurno doći na Šćit: - Damir je obećao doći do kraja rujna, moramo proslaviti medalju. A i gdje bi je proslavio bolje, pa ovdje se pripremao puna tri tjedna za Olimpijske igre s trenerom Srećkom Šukom, koji će također doći, rekao nam je Filip Šimunović. Pred odlazak Damir nam je “šapnuo” da su mu šćitski fratri obećali ispeći na ražnju tri “janjca” ako osvoji zlato, dva ako osvoji srebro, te jednoga ako se okiti broncom... Eto, srebro je “palo”. Ali vjerujemo da će fratri ispeći i trećeg jer Damir ga je zaslužio...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?