konferencija za medije

S kim će Hrvati na Cipar? Broz je njihov MVP, Pašalić prvi topnik, a vatreni prvi u Europi po jednom bitnom detalju

Slavko Midzor/PIXSELL
06.10.2021.
u 07:47

Uoči nadolazećih utakmica ispada kako je u najkomotnijoj poziciji debitant Josip Stanišić na poziciji desnoga braniča. Bude li mu trebao predah, uskočit će ‘čovjek s maskom’ Filip Uremović

Imajući na umu izvrstan bodovni učinak u rujnu, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bez znatnijeg pritiska dočekuje listopadski Fifin ‘prozor’, u kojemu, s obzirom na snagu suparnika, nimalo zabrinjavajuće ne izgledaju izostanci standardnih igrača kao što su Lovren i Juranović, odnosno prošlomjesečnoga otkrića Ivice Ivušića. Dalić bi, s obzirom na odnos snaga Cipra i Hrvatske, u Larnacu mogao komotno povesti i izabranu selekciju Hrvatske lige, no kako ga četiri dana poslije čeka nešto izazovniji zalogaj, Slovačka, izbornik ima obvezu u vatru gurnuti sve najjače snage.

Debitant u kvalifikacijama

Što to znači u praksi uoči odlaska na Cipar? Na primjer, sigurno je da će momčad ponovno povesti kapetan Luka Modrić, koji od Europskog prvenstva nije igrao za Hrvatsku, ali će mu Dalić svakako dozirati minutažu, pa će do daha ponovno doći Mario Pašalić. Modrić će se ovaj tjedan izjednačiti s dosadašnjim rekorderom po broju nastupa (31) u kvalifikacijama za SP, Mandžukićem. Zanimljivo, Pašalićevih šest nastupa u ovom kvalifikacijskom ciklusu kao da prolazi nezamjetno, a upravo je Mario svojim pogotkom riješio prvu utakmicu protiv Cipra na Rujevici, a usto je i trenutačno najbolji hrvatski  strijelac u kvalifikacijama; jedini je postigao dva pogotka! Izbornik je najavio kako će na poziciji lijevoga stopera zaigrati Joško Gvardiol, debitant u kvalifikacijskim utakmicama, dok je otvoren natječaj za njegova partnera u obrani. U prednosti je Ćaleta-Car, koji nema veliku minutažu u Marseilleu, ali barem je u intenzivnijem ritmu od Vide, iza kojega je podulja stanka zbog ozljede. Nekako se čini kako bi Dalić mogao sačuvati Vidu za utakmicu sa Slovacima; i zbog njegova fizičkoga stanja, ali i zbog činjenice da se ta utakmica igra u njegovu Osijeku.

Alternative Jakić i Ivanušec

Borna Sosa postao je nedodirljiv na poziciji lijevoga braniča, a za njegova konkurenta Barišića vrijedi isto što i za Vidu: najvjerojatnije će njegova arena biti Gradski vrt. Osim ako Dalić nije zagovornik posve suprotnoga stava: da je trenutačno ‘izbočenijeg’ Sosu primjerenije sačuvati za jačega suparnika. U veznom redu također će biti rotacija, ne samo Modrića nego i preostale dvije violine, Brozovića i Kovačića. Alternative su spomenuti Pašalić te Jakić i Vlašić, dok se Brekalo i Ivanušec pojavljuju kao zamjenska rješenje za poziciju desnoga krila. Kao što znamo, Oršić je zamjena za Perišića, majstor Kramarić po potrebi će igrati u špici, a Nikola Vlašić kandidirat će za tri pozicije u ofenzivnoj koncepciji. Naizgled, Nikola je tu u najnezavidnijoj poziciji, s obzirom na to da iznenađujuće ove sezone u šest nastupa za West Ham još nije postigao pogodak. Ali, Nikola je bio strijelac za Hrvatsku protiv Slovenije u Splitu, što će kod Dalića sigurno biti honorirano. Uoči nadolazećih utakmica ispada kako je u najkomotnijoj poziciji debitant Josip Stanišić na poziciji desnoga braniča. Bude li mu trebao predah, uskočit će ‘čovjek s maskom’ Filip Uremović. Uoči susreta s Ciprom, izlistali smo ocjene hrvatskih reprezentativaca u dosadašnjih šest kvalifikacijskih utakmica na platformi Sofascore.com. Tamo se ocjene izbacuju algoritamski vrednujući niz elemenata u igri: pogotke, asistencije, klizeće startove, zračne dvoboje, izgubljene i osvojene lopte, šutove u okvir i izvan okvira... Prema tom sustavu, od igrača koji su odigrali više od polovice utakmica, hrvatski najbolji igrač u ovome ciklusu je Marcelo Brozović s prosječnom ocjenom 7.42. Broz u Interu ima prosjek ocjena 7.17.

Od igrača s po šest nastupa, najslabije je vrednovan učinak Nikole Vlašića, sa 6.90, a najveće iznenađenje ovoga ciklusa svakako je Josip Juranović s visokih 7.32. Je li Hrvatska s njim i Stanišićem napokon trajno riješila problem desnoga braniča? Inače, hrvatska reprezentacija, unatoč vodećoj poziciji u kvalifikacijama, ni u jednoj od ofenzivnih kategorija nije među vodećim europskim reprezentacijama. Ni po efikasnosti, ni po prosječnom posjedu lopte, ni po preciznosti u dodavanjima nije među prvih šest u poretku. Betonski čvrsta Hrvatska, međutim, dijeli drugo mjesto u Europi (s Talijanima i Nijemcima) po broju utakmica bez primljenoga pogotka (po pet, jedino Danska ima svih 6), a nadolazeći sudar sa Cipranima dvoboj je dvije vodeće reprezentacije po broju oduzetih lopti: Cipar 256, Hrvatska 255. Evo im prilike da barem u jednoj kategoriji budu vodeći u cijeloj Europi...

Mogući sastav za Cipar: 

Livaković - Stanišić, Ćaleta-Car, Gvardiol, Sosa - Kovačić, Brozović - Kramarić, Modrić, Perišić - Livaja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije