Kvalifikacije za SP

Prilika da se preskoči Grke

Republic of Ireland v Bosnia and Herzegovina - UEFA Euro 2016 Qualifying - Play-off - Second Leg - Aviva StadiumBosnia and Herzegovina goalkeeper Asmir Begovic saves an attempt on goal by Republic of Ireland's Daryl Murphy during the UEFA Euro 2016 Qualif
25.03.2017.
u 08:00

Danas BiH ima priliku preskočiti reprezentaciju Grčke te se popeti na drugo mjesto ljestvice kvalifikacijske skupine H za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Ako BiH bude imala sportske sreće, snage i pameti, tu bi poziciju mogla zadržati sve do kraja ovog kvalifikacijskog ciklusa.

Igraju i ostali u skupini H

Aktivnosti oko kvalifikacijskog ciklusa puno toga govore, večeras od 18 sati zmajevi za protivnika imaju reprezentaciju Gibraltara, u isto vrijeme, u Nikoziji, reprezentacija Cipra je domaćin Estoniji, a od 20.45 sati momčad Belgije će, u Bruxellesu, dočekati reprezentaciju Grčke. Ljestvica ove skupine nakon odigrana četiri kola govori istinu da su Belgijanci zaista bez premca i prvi su s maksimalnih 12 bodova, slijedi Grčka s 10 bodova, BiH sedam, Cipar i Estonija po tri te Gibraltar bez bodova.

Večerašnja uvjerljiva pobjeda zmajeva na Bilinom polju popravila bi gol-razliku, a moguće bi bila bolja od grčkog odnosa u broju postignutih i primljenih pogodaka, dok bi eventualni poraz Grčke u Belgiji izjednačio nas po broju bodova, na deset obje reprezentacije, i najvjerojatnije bi BiH imala bolju gol-razliku od Grčke. Reprezentacija Grčke sada ima plus sedam, dok zmajevi imaju plus tri, tako da su sve oči i nadanja bh. navijača usmjerena prema našim napadačima, ali i odluci izbornika Mehmeda Baždarevića kojim načinom igre će napadati Gibraltarce. Zenički šereti su već smislili šalu da će “Gibraltarcima biti teško pratiti ritam igre, jer navodno neće biti stanki zbog slijetanja zrakoplova kao u Gibraltaru, pa se zato i ne igra na Butmiru u Sarajevu”.

Šalu na stranu, ali u večerašnjem susretu najvažnije je zabilježiti pobjedu koja će nas bodovno, u slučaju njihova poraza u Belgiji, izjednačiti s Grcima, a moguće je dignuti nas mjesto više ako bi pobjeda reprezentacije Bosne i Hercegovine bila uvjerljiva.

Eh, “da nam se ponovno dogodi Ćiro na Bilinom polju”, kao protiv Estonaca, pa makar Ibišević, Hodžić, Bajić, Višća i ostali “išli na odgovornost kod izbornika”.

Ovo bi sve moglo značiti da će lipanjska utakmica na Bilinom polju između BiH i Grčke moguće biti i ključna u navijačkim kombinacijama tko će iz skupine H nastaviti u doigravanje za nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Dva posljednja noćna treninga ništa nikom nisu kazala oko sastava Baždarevićeva tima. Ono što bismo mogli tvrditi i bez zapitkivanja lokalnih i sveznajućih vračara jest da očekujemo osnovnu centralnu crtu od gola do gola s imenima vratara Begoviće, veznog Pjanića i čelnog Ibiševića. Samo spominjanje ovih imena kazuje da ne bi trebalo biti nikakvih problema oko njihova nastupa, ali i izvanrednog doprinosa pobjedi zmajeva.

Odličan rad

Trener vratara Adnan Gušo se zaklinje da “što se tiče naših vratara, u dobroj su formi”.

- Begović, Šehić i Pirić izvrsno rade u ovom dijelu priprema i spremni su odraditi posao na visokoj razini. Svi znamo da je Begović u velikom klubu i uvijek dođe spreman iako nema veliku minutažu. Isto tako, Šehić je standardan u svom klubu, kao i Pirić, što kazuje da možemo biti zadovoljni i sigurni, kaže Adnan Gušo.

Ako je njegova zadnja, za zadnju bh. liniju na vratima protiv Gibraltara će biti najbolji bh. vratar Asmir Begović.

- Nadamo se da ćemo pobijediti i da Begović neće imati puno posla, kazao je Adnan Gušo pred važnu utakmicu.

Za kraj treba izdvojiti i neke zanimljivosti pred utakmicu BiH – Gibraltar, koja se igra večeras od 18 sati. Utakmicu petog kola skupine H sudit će norveški arbitri, kao glavni arbitar bit će Sven-Erik Edvartsen, na aut-linijama asistirat će mu Jan Erik Engan i Jon-Michael Knutsen, a za četvrtog suca delegiran je Espen Eskas.

Sudac koji sudi i hokej

Glavni sudac Sven-Erik Edvartsen je FIFA-in arbitar od 2013. godine, ali u Norveškoj istodobno sudi i hokejaške utakmice te je direktor hokejaškog kluba Lorenski. Grad Zenica nema klizalište, a travnjak Bilina polja je u izuzetnom stanju. Nadamo se kako se Edvartsen neće okliznuti na zelenoj podlozi “Gnijezda zmajeva”. Ne dao Bog nikome da se ponovno pojavi maskirani “kivi” O’Leary.

U suvremenom nogometu sve je moguće, a cilj zmajeva i bosanskohercegovačkih navijača je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, svi oni žele od večeras da počne fešta.

Inače, kapetan bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko jučer je od Ministarstva civilnih poslova BiH dobio Državnu nagradu za sport za 2016. godinu. Sliku i nagradu u iznosu od 15.000 KM Džeki je uručio ministar Adil Osmanović, a radi se o najvećem priznanju koje BiH dodjeljuje za izuzetan doprinos i afirmaciju sporta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije