SAD TEK KREĆEMO...

Poznati hrvatski trener o Vatrenima na Euru: 'Kad se dogodio taj trenutak sve mi je bilo jasno'

24.06.2021.
u 21:28

Smeta mi jedino ta naša oscilacija u reakcijama na uspjeh, odnosno neuspjeh. Od euforije do depresije. Zlatko Dalić je u jednom trenutku genijalac, a u drugom nema pojma! To mi se ne sviđa

Za Večernji list piše Sergej Jakirović, nogometni trener rođen u Mostaru, odrastao u Metkoviću. Nastupao je za čak 17 klubova iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Bugarske i Austrije, a upisao je i pet nastupa u dresu A reprezentacije BiH.  Kao trener vodio je NK  Sesvete, zatim 61 utakmicu HNK Gorica i 13 utakmica NK Maribor, a sada je trener Zrinjskog iz Mostara.

Zaista  sam  vjerovao  da  se  možemo  transformirati  u  ono  što  smo  doživjeli  protiv Škotske. Prvi znak bile  su  mi  izjave  Luke Modrića  i  Ivana  Perišića  nakon  naše  utakmice  s  Češkom.  Bile  su  to  realne procjene, bez imalo suzdržavanja ustvrdili su da to nije bilo dobro. A već se od prve minute protiv Škotske  vidjelo  koliko  je  Hrvatska  odlučnija  i  agresivnija,  odnosno  da  želi kontrolirati  tijek  utakmice.

Također,  nije  zanemariva i činjenica da smo ih jako dobro skautirali. Jer,  izostalo  je  sve  ono  što  je  Škote  krasilo  u  prve  dvije utakmice:  snažan  ritam,  brzina,  duel-igra,  centaršutevi,  brza  transformacija  igre...  Sve  smo  to dobro branili našim dobrim posjedom s autoritetom.  A još kada smo poveli, Škoti su nestali  s  travnjaka.  Samo  ih  je  naša nepažnja vratila u život. U nastavku smo odigrali odlučnije, s puno više rizika. I to nam je baš trebalo. Naravno, presudila je genijalnost Luke Modrića. No ja bih volio da u toj završnici, u utakmicama koje slijede, malo više  naših igrača dolazi  u  protivnički  šesnaesterac,  da  više  koristimo  tu  našu  tranziciju,  odnosno  da  više  radimo  bez lopte. Svakako treba  istaknuti  prodornost koju smo, ulaskom Juranovića,  odnosno  Vlašića,  dobili po toj desnoj strani. Ta dva igrača  donijela  su  nam  prijeko potrebnu živost i u otvaranju  igre  mi  smo  se  stalno  u  veznom  redu  transformirali  u  romb, što je najčešće zbunjivalo Škote. Vlašić je puno pokretljiviji od Kramarića koji je zapravo najbolji na poziciji napadača ili prednjeg veznog  igrača.

Također,  djelovali  smo  puno  kompaktnije, a ključ je bio i u toj riskantnijoj igri prema naprijed.Ono što je sada ključno jest taj reset koji smo dobili ulaskom u drugi krug. Za nas turnir zapravo tek sada počinje.  Naravno,  sada  će  sve  utakmice  biti  igrane  taktički odgovornije.  Škote  si  morao  pobijediti  pod  svaku  cijenu  u  90  minuta,  sada  imaš  privilegij ići i u produžetke, odnosno jedanaesterce.  Volio  bih  kada  bismo  u  osmini  finala  izbjegli  Španjolsku. Protiv svih ostalih reprezentacija  već  smo  pokazali da možemo igrati. Ključno će biti to iskustvo pobjeđivanja u važnim utakmicama koje mi donosimo  s  turnira  u  Rusiji. Smeta  mi  jedino  ta  naša  oscilacija  u  reakcijama  na  uspjeh,  odnosno neuspjeh. Od euforije do  depresije.  Zlatko  Dalić  je  u jednom trenutku genijalac, a u drugom nema pojma! To mi se ne sviđa. Pa nikoga danas nije lako pobijediti, posebice na Europskom prvenstvu koje je jače i od Svjetskog. Isto tako, ove tri utakmice pokazale su koliko je važno poštovati  elementarne nogometne postulate,  a  to  je  da  stavite  igrače na njihove prirodne pozicije. Jer, ako je suprotno, igrač uvijek može tražiti alibi da nije igrao na svojoj poziciji, a onda je uvijek kriv trener.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?