nastavili su s pisanjem povijesti

Potvrdili naslov prvaka, u Zrinjskom neće odmah puno slaviti, žele osvojiti i Kup

02.05.2023.
u 20:05

Već je neko vrijeme bilo jasno kako je Zrinjski novi-stari prvak, ali, dok nisu bile zadovoljene i matematičke pretpostavke, bio je prisutan i određeni grč.

Nogometaši Zrinjskog nastavili su s pisanjem povijesti. Mostarska momčad potvrdila je 8. titulu prvaka u Premijer ligi BiH. Momčad trenera Krunoslava Rendulića pokazala je iznimnu dominaciju u ovoj sezoni.

Zrinjski je najtrofejnija momčad otkako se Premijer liga BiH igra u oba bh. entiteta. Nakon iznimne dominacije u prošloj sezoni, Mostarci su novi naslov uspjeli osigurati još na kraju travnja, što ranije u domaćem natjecanju nitko drugi nije uspio osim Zrinjskog prošle sezone, piše Večernji list BiH.

Potvrda protiv Posušja

Kapetan Zrinjskog Nemanja Bilbija bio je strijelac oba gola u pobjedi protiv Posušja od 2:0 na Mokrom docu. Bilbija svoja dva gola praktički i nije slavio. On i ostali igrači Zrinjskog bili su svjesni koliko će teško taj poraz pasti kolegama iz Posušja, pa im, valjda, nisu željeli dodatno sjedati na muku u tim trenucima. Ipak, nakon zadnjeg sučeva zvižduka nastupilo je veliko slavlje Mostaraca. Igrači Zrinjskog su novu titulu proslavili sa svojim navijačima, kojih je u Posušju bio nemali broj. Nogometaši Zrinjskog brzo su odjenuli majice s natpisom “8sma”. Na mnogima od njih moglo se vidjeti neko pozitivno olakšanje. Već je neko vrijeme bilo jasno kako je Zrinjski novi-stari prvak, ali, dok nisu bile zadovoljene i matematičke pretpostavke, bio je prisutan i određeni grč.

- Uvijek idemo na pobjedu, a prvo poluvrijeme nije bilo bajno s naše strane. Bili smo u nekom strahu i grču... Posložili smo se na poluvremenu i zaigrali kako znamo. Nedostajalo nam je 5-6 igrača, ali zamjene treba pohvaliti. Čestitam svima na naslovu prvaka. Čestitam ljudima iza zavjese koji predano i marljivo rade, a tu mislim na doktore, čistačice, fizioterapeute, ljude koji održavaju teren - kazao je nakon utakmice trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Njegov kolega na klupi Posušja Branko Karačić je nekada ranije kao šef struke Zrinjskog bio na istoj poziciji kao Rendulić. Karačić nije imao previše razloga za zadovoljstvo. Njega i njegovu momčad očekuje teška borba za svaki bod na preostalim utakmicama.

- Mogu reći da smo se kvalitetno suprotstavili Zrinjskom. Do gola i pogreške vratara te previda suca bili smo u redu... To je već bio kraj, kada smo se otvorili i čestitam im na naslovu prvaka. Idemo dalje u našim razmišljanjima i cilju da ostanemo u ligi. Očekuje nas nezahvalna situacija, do posljednjeg kola neće se znati ništa. Sve je otvoreno. Imamo teške protivnike, želimo biti na višoj razini na sljedećoj utakmici i nadam se kako ćemo ostvariti cilj - kazao je Karačić, čijoj momčadi Zrinjski može neizravno pomoći ako bude pobjeđivao izravne suparnike Posušja u borbi za ostanak u ligi.

Zrinjski je u sezonu ušao nakon rezultatskog peha od kojega se bilo teško oporaviti. Mostarci su ljetos bili tako blizu grupne faze europskog natjecanja, faze koju do sada nije osigurao ni jedan drugi klub iz BiH. Zrinjskom je u posljednjim sekundama utakmice sa Slovanom presudio napadač Eric Ramírez, zabio mu je gol škaricama... Ramírez sada igra za Dinamo Kijev​, nikad više nije odigrao utakmicu poput one koju je pružio protiv Zrinjskog. Iz Slovana je praktički potjeran jer je na svoju ruku išao na godišnje odmore... Nakon jedanaesteraca Slovan je imao više sreće. Bio je to udarac za Zrinjski. Nakon emotivnog pražnjenja u Europi Plemićima se nije bilo lako “prešaltati” na domaću ligu. Momčad je u jednom trenutku, iako s velikim brojem zaostalih utakmica, bila na neprirodnom mjestu na ljestvici. Tadašnjem treneru Sergeju Jakiroviću nije bilo svejedno jer, realno, trebalo je neko vrijeme za povratak onog šampionskog fokusa.

Upravo je nekada tada u prvenstvu Zrinjski poražen od Sloge. Već tada krenule su priče kako Mostarci više neće biti tako dominantni. Ipak, kako je prvenstvo odmicalo, Zrinjski je igrao sve bolje, nakon Sloge povezao je pet pobjeda bez primljenog gola. Dogodila se i ona utakmica u Trebinju kada smo vidjeli nemile scene. Tadašnjeg trenera Jakirovića pokušavalo se dublje uvući u incident koji je nastao nakon utakmice. Tražilo se njegovu suspenziju, jasno je bilo kako s njim na klupi Mostarci imaju veliki kapital. Do kraja prvog dijela sezone Mostarci su se opet probili na vrh. U tim trenucima činilo se kako će sezona biti nešto teža za Zrinjski, ali da Mostarci i dalje imaju najveću prednost.

Ipak, brojne navijače mostarskog kluba ohladila je vijest da trofejni trener Sergej Jakirović, pokretač pozitivnih promjena u Zrinjskom, odlazi u Rijeku. Navijači Zrinjskog bili su nesretni zbog toga. Konkurencija je na to gledala trljajući ruke, a pojavio se niz onih koji su tvrdili da Plemići više neće biti tako dominantni jer su odlaskom Jakirovića izgubili veliki kapital, što je, uostalom, i bilo istina. Odlazak nositelja igre, Jankovića i Čondrića, također je zabrinuo navijače.

Tihi dolazak Rendulića

Trener Zrinjskog koji je Mostarce doveo do novog naslova prvaka bio je Krunoslav Rendulić. Tiho je Rendulić došao u Zrinjski, a pred njega su već na službenom predstavljanju stavljena velika očekivanja. Zrinjskom više nije bio dovoljan samo novi naslov, Mostarci su poželjeli uzeti i dvostruku krunu. Krunu se gledalo s dozom nepovjerenja, ali već nakon priprema i prvih utakmica bilo je vidljivo da ovaj trener ipak ima kapacitet uspješno voditi momčad.

- Kvalitetom smo na istoj razini, ako ne i bolji u odnosu na jesen - poručio je Rendulić na jednoj od utakmica odmah nakon prvenstvene stanke, a nama je, kao svjedocima tog govora, bilo jasno da ovaj trener zaista tako i misli.

Rendulić je sa svojom momčadi potvrdio upravo ono što je u ranoj fazi govorio. Njegova momčad, predvođena Nemanjom Bilbijom, dobila je još nekoliko raspoloženih pojedinaca, a Zrinjski je postao nezaustavljiv. Rendulić je, uključujući jučerašnju utakmicu protiv Sarajeva, momčad vodio do 15 pobjeda na svih 15 proljetnih utakmica. Ne samo da je na pravi način nastavio posao svog prethodnika nego je Zrinjski digao i još jednu razinu više. Recept za uspjeh kod svih naslova prvaka Zrinjskog bio je sličan - dobra selekcija igrača, posvećen stručni stožer, vrhunski navijači te najsposobnija uprava u BiH. Sve te stvari opet su bile u potpunoj sinergiji. Svaki put kad sva ta četiri segmenta funkcioniraju na pravi način, Zrinjski osvaja trofeje.

Prije svega, Zrinjski ima najsposobniju upravu predvođenu predsjednikom Denisom Lasićem te alfom i omegom kluba Dankom Šulentom, a ta uprava jako je pojačana ulaskom Amira Grossa Kabirija u klub. Zrinjski ima podršku vjernih navijača, a u takvom ambijentu mnogo je lakše raditi svima u sportskom sektoru kluba.

U Zrinjskom neće odmah puno slaviti novi naslov prvaka BiH. To što su si igrači malo dali oduška nakon utakmice u Posušju vjerojatno će biti sve što se tiče feštanja, barem za sada. Cilj Zrinjskog je, prije svega, zadržati ozbiljnost i prvenstveno oporaviti te osvježiti momčad do finala Kupa s Veležom. Apetiti rastu, Zrinjski još želi osvojiti Kup BiH (finale igra 17. svibnja), a ako im to uspije, Plemićima bi to bila prva dvostruka kruna, što je samo po sebi veliki izazov za Mostarce. Ipak, ono što je još važnije i što je u podsvijesti svih ljudi koji rade u Zrinjskom je to što Plemićima slijedi novi napad na grupnu fazu europskih natjecanja. Ta operacija formalno je počela nakon utakmice s Posušjem, ali u stvarnom svjetlu traje već neko vrijeme...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije