LIJEPA KIM YUNA

Pobjednica Zlatne piruete upalila olimpijski plamen

09.02.2018.
u 15:54

Kim je u karijeri osvojila zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine, a potom i srebro četiri godine kasnije u Sočiju

Olimpijski plamen na otvaranju ZOI u Pyeongchangu upalila je slavna korejska klizačica Kim Yuna koja je 2013. pobijedila na Zlatnoj pirueti u Zagrebu.

Kim je u karijeri osvojila zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine, a potom i srebro četiri godine kasnije u Sočiju.

U karijeri je osvojila i dvije zlatne medalje na svjetskim prvenstvima (2013, 2009), a sa SP-a ima i po dva srebra (2010, 2011) i bronce (2007, 2008).

Južnokorejska klizačica je 2013. godine nastupila i na Zlatnoj pirueti u Ledenoj dvorani Doma sportova. Kim je u Zagreb doputovala kao aktualna olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja i opravdala je ulogu favorita pobijedivši ispred Japanke Miki Ando, te Ruskinje Jelizavete Tuktamiševe.

Yuna Kim je tako postala druga pobjednica Zlatne piruete koja je imala čast upaliti olimpijski plamen. Prva je bila Sanda Dubravčić koja je na Zlatnoj pirueti pobijedila ukupno pet puta, a olimpijski plamena je upalila na ZOI u Sarajevu 1984. Zanimljivo, Koreanki je tijekom karijere koreografkinja bila i kanadska Hrvatica Sandra Bezic. Klizačica hrvatskog porijekla rođena je u Torontu 1956. Vrlo je rano s bratom Valom počela klizati i stvarati uspješnu karijeru. Osvojili su kanadsko nacionalno prvenstvo, nastupali su na OI, svjetskim prvenstvima, te osvojili zlato na Zlatnoj pirueti u Zagrebu.

Nakon ozljede noge 1975. napustila je aktivno klizanje te se nastavila baviti koreografijom klizačkih nastupa i poučavanjem klizača. Njezine tv emisije o klizanju osvojile su prestižne kanadske televizijske nagrade, a kao tv komentatorica pratila je brojna velika natjecanja. U kanadsku kuću slavnih klizača primljena je 2012.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije