MEČ S KOLUMBIJOM

Osvoji li oba boda, Čilić će postati najuspješniji Hrvat u Davisovom kupu

13.09.2017.
u 08:45

Prema sadašnjim nominacijama, Marin bi se u petak trebao sastati s Alejandrom Fallom (33), 340. tenisačem na svijetu

Kad su u pitanju nastupi za Hrvatsku, Marin Čilić ne zna za ispriku. Nastupit će uvijek, osim kad je ozlijeđen. Dogodilo se tako i uoči dvoboja s Kolumbijom, koji se ovaj vikend igra u Bogoti.

Bezuvjetno se stavio na raspolaganje izborniku Željku Krajanu, iako se i on mogao vaditi na “rane” s US Opena. Nije mu bilo lako preboljeti onaj poraz od Schwartzmana u situaciji kad mu na putu do finala nije bilo niti jedne prepreke iz Top 10. Je li upravo taj pritisak dokrajčio Čilića? Tko zna, ali sada smo u tjednu Davisova kupa i samo je reprezentacija važna. Od petka do nedjelje (svaki dan mečevi počinju u 17 sati po našem vremenu) trebaju nam tri boda za pobjedu u kvalifikacijskom meču s Kolumbijom i ostanak u Svjetskoj skupini. A Marinu, koji je ovaj tjedan prvi put u karijeri ušao u Top 5 svjetskog tenisa, pruža se prilika da s dvije pojedinačne pobjede postane najuspješniji Hrvat u Davisovu kupu. Pretekao bi Ivana Ljubičića koji ima 23 pobjede u singlu (uz 13 poraza). Međugorac zasad ima 22 pobjede (uz 10 poraza). U obje konkurencije, pojedinačnoj i u paru, Ljubičić ima malo veću prednost (36-19), ali i to je za Čilića dostižno (30-16).

Kad su u pitanju godine nastupanja za Hrvatsku, Ljubičić je i tu u prednosti s 11, ali Čilić (10) samo što nije izjednačio i taj rekord. Ta kategorija, međutim, zorno pokazuje koliko je Marin vjeran nacionalnoj vrsti. Rafael Nadal je, primjerice, za Španjolsku nastupao samo devet godina. A otkazivali su – i kad nisu bili ozlijeđeni – i Roger Federer i Novak Đoković. Prema sadašnjim nominacijama, Marin bi se u petak trebao sastati s Alejandrom Fallom (33), 340. tenisačem na svijetu, a u nedjelju, u okršaju prvih reketa, ako će trebati, sa Santiagom Giraldom, 131. na ATP listi. Neće biti lako na nadmorskoj visini od gotovo 3000 metara (točnije: 2640) i pred 14.500 vatrenih domaćih navijača, ali je dostižno. Do trećeg boda trebali bismo doći u parovima (ili će nas Galović morati vaditi protiv Falle u posljednjem meču) u kojima bi za nas trebali nastupiti wimbledonski polufinalisti Nikola Mektić i Franko Škugor. Suprotstavit će im se (vjerojatno) spomenuti Falla i Juan-Sebastian Cabal, 23. u konkurenciji parova. Bit će vatreno!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?