Nastavljaju se odbojkaška prvenstva

Oslabljeni Domaljevac i Posavina sanjaju prvi naslov prvaka

28.01.2023.
u 14:00

Ovoga vikenda nastavljaju se odbojkaška prvenstva BiH u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prve utakmice drugog dijela, odnosno 13. kola, dvije u ženskoj i jedna u muškoj konkurenciji, odigrane su kasno sinoć, dok je danas i sutra, 28. i 29. siječnja, na rasporedu sedam utakmica, piše Večernji list BiH.

Odlasci igrača

Bit će zanimljivo u obje konkurencije. U muškoj konkurenciji jesenski naslov prvaka prvi put u povijesti lige osvojili su odbojkaši Domaljevca iz istoimene općine u Posavskoj županiji. Domaljevčani drugoplasiranom Radniku bježe dva boda, imaju 31, dok su Bijeljinci prvu dionicu zaključili s 29 bodova. Uoči nastavka sezone Zlatko Ivić, trener Domaljevca, odmjeravajući vlastitu poziciju i snage konkurenata, kaže:

- U nastavak prvenstva ulazimo oslabljeni, ostali smo bez dvojice igrača - Asmira Hukičevića koji je otišao u Rumunjsku i Marka Milovanovića koji je otišao u Saudijsku Arabiju. Razumijemo momke, pružila im se prilika za sportski iskorak koji im mi u ovom trenutku ne možemo osigurati. Zamjene nismo dovodili, pokušat ćemo rasporediti snage kojima raspolažemo. Tako će na mjestu primača u nastavku prvenstva zaigrati Davor Dominiković, a na mjestu korektora ostaje Filip Nedić, naš prvi igrač na toj poziciji i najbolji poenter lige, kojem ćemo priključiti mlađe igrače. Prema tome, sastav ćemo "pokrpati" vlastitim snagama. Nadam se da nećemo biti slabiji nego prošle jeseni.

- Međutim, konkurencija se pojačava?

- Da, Radnik je iz banjolučkog Borca doveo pravo pojačanje Miloša Popovića koji igra na poziciji srednjeg blokera, a koliko znam, registrirali su i jednog Kubanca. Radnik će zaista biti jači, međutim, zato će banjolučki Borac u nastavak prvenstva ući oslabljen.

- Dakle, Domaljevac, Radnik, vidite li još nekoga u konkurenciji?

- Pa, svakako, tu je Kakanj, mislim da će Borac odlaskom Popovića otpasti iz najuže konkurencije, ali će se priključiti sarajevska Bosna. Po mom mišljenju, to su četiri kandidata za naslov. Mi žarko želimo u Posavsku županiju donijeti prvi naslov državnog prvaka, na konkurenciju se nećemo obazirati, mislim da možemo ponoviti igre iz jesenske polusezone i da bi to moglo biti dovoljno za naš prvi naslov. Bar se tome nadam - kaže Zlatko Ivić, trener Domaljevca.

Doigravanje za prvaka

Do naslova prvaka neće biti nimalo lako doći jer, uz šest kola ligaškog dijela, predstoji i doigravanje za prvaka u kojem bi prvo mjesto u ligaškom dijelu značilo prednost u doigravanju. U svakom slučaju, prvenstvo će biti puno zanimljivije nego desetak prethodnih u kojima je čak sedam puta naslov prvaka osvajala Mladost iz Brčkog, kojoj u nastavku slijedi borba za opstanak, dok je aktualni prvak Kakanj još u igri.

Tablica uoči nastavka prvenstva: 1. Domaljevac 31, 2. Radnik 29, 3. Kakanj 23, 4. Borac 22, 5. Bosna 20, 6. Jedinstvo 20, 7. Ljubinje Bankom 13, 8. Modriča Novoprom 10, 9. Mladost 8, 10. Ilidža 4 boda.

Parovi 13. kola: Orašje: Domaljevac – Modriča Novoprom (18 sati), Kakanj: Kakanj – Ljubinje Bankom (18), Brčko: Jedinstvo – Ilidža (16) i Mladost – Borac (19). Ove četiri utakmice igrat će se danas, 28. siječnja (subota), dok su u Bijeljini Radnik i Bosna igrali sinoć (petak), 27. siječnja.

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u prvenstvu odbojkašica, gdje se već dogodila jedna promjena, nakon petnaest sezona, naslov jesenskog prvaka nije prezimio u Brčkom, nego pod snjegovitom Zelengorom, u Gacku. Dojam je da će upravo te dvije ekipe voditi glavnu riječ u nastavku prvenstva.

"Zimovanje" i Jahorina

Ekipa Mostara prvi dio odigrala je nešto slabije nego u protekle dvije, tri sezone, otud i "zimovanje" tek na sedmoj poziciji. Međutim, s obzirom na to da se začelje već definiralo jer devetoplasirana Jahorina i deseti banjolučki Borac teško da mogu nekoga dostići, Mostarke mogu bez stresa odigrati drugi dio, što je ujedno i prilika za "popravni".

Poredak uoči nastavka prvenstva odbojkašica: 1. Gacko 31, 2. Bimal Jedinstvo 30, 3. Banja Luka Volley 30, 4. Igman 22, 5. Goražde 20, 6. Sloboda 16, 7. Mostar 14, 8. Kula Gradačac 10, 9. Jahorina 4, 10. Borac 3 boda.

Parovi 13. kola: Gacko: Gacko – Kula Gradačac (18), Goražde: Goražde – Banja Luka Volley (19) igraju danas, 28. siječnja, u nedjelju, 29. siječnja, u Tuzli će s početkom u 16 sati igrati Sloboda i Igman, dok su dvije utakmice igrane kasno sinoć u Brčkom, Bimal Jedinstvo – Mostar i na Palama Jahorina – Borac.

Na koncu, posjetimo kako je odbojkašku, ali i sportsku javnost prije nekoliko dana potresla tužna vijest. U subotu, 21.siječnja, preminuo je odbojkaški sudac Maid Bucman, rođen 1989. godine u Mostaru. Maid Bucman bio je osoba koja je živjela za odbojku i istinski je uživao u njoj. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije