premijerligaši prate trendove

Nutricionisti se brinu o prehrani bh. nogometaša

16.01.2019.
u 10:00

Stručnom stožeru aktualnog prvaka HŠK Zrinjski pridružila se i nutricionistkinja Marijana Zubac, koja će biti zadužena za prehrambeno savjetovanje nogometaša prve momčadi. Može se reći da je takav potez svojevrsna nadogradnja mostarskog kluba jer pravilna prehrana sportaša, odnosno nogometaša, nešto je bez čega je profi-nogomet u današnje vrijeme nezamisliv. - Naša nova nutricionistkinja je magistra inženjerka prehrambenog inženjerstva i predvodi NutriCentar BiH, nutricionističko-dijagnostički centar koji ima startešku suradnju s Nutrilife Centrom iz Zagreba - priopćili su iz Zrinjskog.

Angažman stručnjaka za prehranu u nogometu ne bi trebao biti neka posebna vijest. Ipak, kad se uzmu u obzir bh. nogometne prilike, ovo može biti mali, ali značajan iskorak u funkcioniranju nekog kluba. Primjerice, trenutačno vodeći klub na ljestvici, FK Sarajevo, već neko vrijeme surađuje s nutricionistkinjom Amelom Ivković O’Reilly. Pojedini nogometaši tog kluba kazali su nam da nakon savjetovanja s tim stručnjakom o prehrani osjete razlike u izvedbi na treninzima, razini energije, a i bolje podnose svakodnevne napore. Nekim igračima nije bilo lako mijenjati navike koje su možda njegovali u karijeri, ali obično bi nakon dobrih rezultata lakše prihvaćali promjene. Prehrana sportaša je znanost. Osnovna razlika u režimu prehrane varira od tog nalazi li se neki klub, odnosno nogometaš, u pripremnom razdoblju ili u natjecateljskom ritmu. Kako je u premijerligašima u tijeku pripremno razdoblje nogometaša, napori za tijelo su veći, potreba za kvalitetnom i balansiranom hranom je također povećana. Nogomet, za razliku od nekih dvoranskih sportova, specifičan je budući da se većina aktivnosti provodi na otvorenom. To treba uzeti u obzir kad su u pitanju kalorijske potrebe nogometaša. Za dva treninga na dan potrebna je kvalitetna prehrana. U grafici iznad teksta naveli smo primjer jelovnika baziranog na četirima obrocima za pripremno razdoblje nogometaša, po uzoru na neke engleske nogometne klubove. U ovaj jelovnik nisu uključeni eventualni međuobroci ili suplementi. Obroci su podijeljeni na one koji su uzimaju prije i nakon treninga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije